Wykonanie
Deser na niedzielę to mus! Co dzisiaj planujecie na deser? Ja upiekłam tartę z
rabarbarem i
bezą. Wspaniały deser na niedzielę, wspaniały deser na lato! O tak, z
rabarbarem wypiekam przez całe lato.
Tarta z
rabarbarem to prosty przepis . Na ogół piekę ciasto z surowym
rabarbarem, ale tym razem najpierw go usmażyłam.Spód do tarty wyszedł niesamowicie kruchy. Samo ciasto bardzo ładnie odeszło od brzegu. Łyżka wchodzi w nie bez problemu. Zawsze podpiekam tartę przed położeniem nadzienia. Miękki, przesiąknięty
sokiem spód do tarty nie już taki apetyczny. Koroną tarty jest włoska
beza, czyli zaparzone z
cukrem białka, które po ubiciu dają wyśmienitą
bezę. Uwielbiam
bezę, oblizałam wszystko co się dało!
Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment! To mój ulubiony moment w tworzeniu tego deseru. Mam zawsze nadmiar
białek, więc ciasto z
bezą to okazja, aby ich się pozbyć.
Owocowe tarty jemy z
lodami. Do tej pasowały
lody karmelowe z pekanowcami.8 – 10 porcjiSkładniki:Spód do tarty250 g
pszennej mąŻi160
masła, zimnego1
żółtko1 łyżka zimnej
wody80 g
cukru700 g
rabarbaru100 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu
Beza4
białka200 g
cukru
Mąkę i
masło pokroić nożem. Ja używam robota z nożem. Następnie dodaj
żółtko i
wodę. Zagniataj do otworzenia kuli. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o średnicy 25 cm. Nakłuj spód widelcem, brzegi obłóż aluminiową folią, lekko je podpierając. Podczas pieczenia brzegi nie obsuną się. Piecz spód przez 10 minut.Obierz
rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla, wsyp
cukier i smaż przez pół godziny. Większość płynu powinna w tym czasie odparować. Przełóż
rabarbar na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze przez 12 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko przestudź.
Białka z
cukrem umieść w misce nad parą. Mieszaj do rozpuszczenia
cukru. Zdejmij miskę z pary i ubij
białka na sztywną pianę. Napełnij
bezą cukierniczy rękaw zakończony tylką w kształcie rozetki. Pokryj tartę bezowymi rozetkami i lekko je przypal. Podziel tartę na kawałki i podaj z
lodami. Smacznego!