ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

nazwa

Wykonanie

Deser na niedzielę to mus! Co dzisiaj planujecie na deser? Ja upiekłam tartę z rabarbarem i bezą. Wspaniały deser na niedzielę, wspaniały deser na lato! O tak, z rabarbarem wypiekam przez całe lato. Tarta z rabarbarem to prosty przepis . Na ogół piekę ciasto z surowym rabarbarem, ale tym razem najpierw go usmażyłam.
Spód do tarty wyszedł niesamowicie kruchy. Samo ciasto bardzo ładnie odeszło od brzegu. Łyżka wchodzi w nie bez problemu. Zawsze podpiekam tartę przed położeniem nadzienia. Miękki, przesiąknięty sokiem spód do tarty nie już taki apetyczny. Koroną tarty jest włoska beza, czyli zaparzone z cukrem białka, które po ubiciu dają wyśmienitą bezę. Uwielbiam bezę, oblizałam wszystko co się dało!
Bezę opaliłam delikatnie palnikiem. Zawsze czekam na ten moment! To mój ulubiony moment w tworzeniu tego deseru. Mam zawsze nadmiar białek, więc ciasto z bezą to okazja, aby ich się pozbyć. Owocowe tarty jemy z lodami. Do tej pasowały lody karmelowe z pekanowcami.
8 – 10 porcji
Składniki:
Spód do tarty
250 g pszennej mąŻi
160 masła, zimnego
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
80 g cukru
700 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Beza
4 białka
200 g cukru
Mąkę i masło pokroić nożem. Ja używam robota z nożem. Następnie dodaj żółtko i wodę. Zagniataj do otworzenia kuli. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozgrzej piekarnik na 200ºC. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim dno formy o średnicy 25 cm. Nakłuj spód widelcem, brzegi obłóż aluminiową folią, lekko je podpierając. Podczas pieczenia brzegi nie obsuną się. Piecz spód przez 10 minut.
Obierz rabarbar ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do rondla, wsyp cukier i smaż przez pół godziny. Większość płynu powinna w tym czasie odparować. Przełóż rabarbar na podpieczony spód i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz jeszcze przez 12 minut. Wyjmij z piekarnika i lekko przestudź.
Białka z cukrem umieść w misce nad parą. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Zdejmij miskę z pary i ubij białka na sztywną pianę. Napełnij bezą cukierniczy rękaw zakończony tylką w kształcie rozetki. Pokryj tartę bezowymi rozetkami i lekko je przypal. Podziel tartę na kawałki i podaj z lodami. Smacznego!
Źródło:https://codojedzenia.pl/deser-na-niedziele-tarta-z-rabarbarem