Wykonanie
Maj to
pora rabarbaru. Pięknych, smukłych zielono-czerwonych łodyg o kwaśnym smaku. Idealnie komponujących się w kruchym cieście z niewielką ilością
cukru, aby zachować równowagę w smaku. Te proste
ciasteczka rozpływają się w ustach i posmakują każdemu łakomczuchowi.Składniki:400 g
mąki pszennej,200 g
masła,4
żółtka,2 łyżki gęstej
śmietany,2 łyżki
cukru kryształu,1/3 szklanki ciepłej
wody,4 łodygi
rabarbaru,2 łyżki wiórek
kokosowych,3
białka i 1 całe
jajo,2 łyżki
cukruPrzygotowanie:Na stolnicę przesiać
mąkę, dodać pokrojone
masło,
żółtka i
śmietanę oraz
cukier. Całość pokroić, dodać ciepłej
wody w zależności od tego jak skleja nam się ciasto, zagnieść na jednolitą masę, uformować kulę. Wstawić na 10 min do lodówki. W misce zmiksować
białka z
jajkiem, dodać wiórki i
cukier, zmiksować. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm ( cieniutko ) i pokroić w niewielkie prostokąty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki ciasta smarować masą z jaj i wiórek, układać kawałek
rabarbaru, następnie zwijając w rulonik.Piec w temp. 180 stopni przez 20 min.