Wykonanie
Dzisiaj przepis na wyjątkowo pyszną tartę z
budyniem karmelowym i mięciutką
bezą (Butterscotch tart). Moja faworyta :-)Inspiracja pochodzi z książki "Essential Desserts" .
Co będzie potrzebne?(na 8 porcji)Ciasto:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła (niesolonego, pokrojonego w kostkę)2 łyżki drobnego
cukru do wypieków1
żółtko1,5 łyżki zimnej
wodyMasa
toffi:370 g drobnego
brązowego cukru150 g
mąki pszennej (lub więcej, tyle by osiągnąć pożądaną konsystencję)500 ml
mleka 3,2%100 g
masła (niesolonego)2 łyżeczki pasty z
wanilii2
żółtkaBeza:3
białka3 łyżki drobnego
cukru do wypieków+ piekarnik, forma do flanu (śr. 22-23 cm, wys. 7-8 cm), mikser, trzepaczka, miska, rondelekJak to zrobić?Ciasto:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.Formę do flanu smarujemy
masłem.
Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy
masło w kostkach i rozcieramy
między palcami aż powstaną niby-okruchy
chlebowe. Następnie dosypujemy
cukier, wrzucamy
żółtko i dolewamy
wodę. Siekamy nożem do połączenia, a następnie (już ręcznie) formujemy kulę z ciasta. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 20 minut.Rada: oczywiście cały proces wyrabiania ciasta może wykonać za nas robot kuchenny.Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (na tyle dużymi, by wystarczyły na
pokrycie dna i
boków formy do flanu). Wykładamy papier z
ciastem do formy i przycinamy wystające końcówki. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem. Znowu chłodzimy w lodówce przez 20 minut.Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne obciążające kulki ceramiczne (lub suchą fasolę/groch), by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Pieczemy przez 35 minut, wyciągamy z piekarnika i pozbywamy się górnej warstwy papieru i obciążenia.Masa
toffi:Do małego garnka wsypujemy
cukier i
mąkę. W środku suchych składników robimy lejek (jak przy wyrabianiu ciasta na pierogi), w który wlewamy
mleko. Mieszamy aż do momentu, w którym otrzymamy gładki płyn.Do masy dodajemy
masło i całość mieszamy trzepaczką, podgrzewając na małym ogniu przez ok. 8 minut (albo do momentu, w którym mikstura zagotuje się i stężeje). Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt z
wanilii,
żółtko i mieszamy do gładkości.Rada: jeśli nie macie formy do flanu, z powodzeniem można ją zastąpić formą do tarty o małej średnicy (22-23 cm). Istotne jest wtedy, by masę karmelową zrobić z połowy składników .Masę wykładamy na spód z ciasta i wyrównujemy powierzchnię.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Następnie mieszamy mikserem do momentu, aż całość będzie lśniącą gładką masą, a
cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu.Łyżką nakładamy
bezę na ciasto wypełnione masą
toffi i formujemy z niej fantazyjne fale.Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 do 10 minut albo do czasu, kiedy
beza się zezłoci.Smacznego!P.S.: dla złamania monotonii kolorystycznej na zdjęciach, posypałam ciasto
borówkami - Wy też możecie tak zrobić albo użyć innych ulubionych
owoców. Bez dodatków jednak
tarta też smakuje świetnie ;-)
Przepis dołączam do akcji: Tarty wytrawne i na słodko .