Wykonanie

To ciasto jest tak
śliwkowe, że już bardziej nie można. Całkowicie opanowane przez
owoce oraz chrupiącą
bezę. Kluczem do sukcesu jest bardzo solidnie podpieczony (wręcz upieczony) spód, na który wykładamy warstwę
śliwkowo-
bezową. Jeśli będzie miał niedostatki w tym względzie, zamiast pysznego ciasta, wyjdzie nam popisowy zakalec. ;-)

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:ciasto:1 kopiasta szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3
żółtka100g stopionego, wystudzonego
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki gorącej
wodynadzienie:500g węgierek lub innych niedużych i lekkich
śliwek3
białka1 szklanka
cukru1/2 łyżeczki
białego octu winnegoszczypta
soliWykonanie:ciasto:
Żółtka ucieramy z 3 łyżkami gorącej
wody,
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia. Wlewamy roztopione, wystudzone
masło. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy. Pieczemy 20 minut w temp. 190C.nadzienie:
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i dzielimy na połówki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, w trakcie dodając stopniowo
cukier. Na koniec wlewamy
ocet. Pianę
bezową delikatnie mieszamy ze
śliwkami i natychmiast wykładamy na solidnie podpieczony spód. Pieczemy 40 minut w temp. 160C.

Życzę Wam smacznego! :-)