ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z 2 jajek

Biszkopt z 2 jajek

nazwa

Wykonanie

Ten biszkopt idealnie nadaje się jako spód do serników na zimno, albo jako pojedyncze blaty do tortów. W tortownicy o średnicy 23 cm ma grubość około 1,5-2 cm.
Składniki:
2 białka ubić na sztywno
1/3 szkl cukru – ciągle ubijając dodać:
2 żółtka z łyżką wody
Wszystko razem wymieszać łyżką z:
1/3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
Białka ubijam na sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie „chrupać” na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.
Idealnie nadaje się na spody do serników na zimno, albo jako blaty do tortów.
Smacznego:)
Źródło:http://magdallena.blog.pl/?p=36