Wykonanie
Ten
biszkopt idealnie nadaje się jako spód do serników na zimno, albo jako pojedyncze blaty do
tortów. W tortownicy o średnicy 23 cm ma grubość około 1,5-2 cm.Składniki:2
białka ubić na sztywno1/3 szkl
cukru – ciągle ubijając dodać:2
żółtka z łyżką
wodyWszystko razem wymieszać łyżką z:1/3 szkl
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli do
białekBiałka ubijam na sztywno, wsypuję
cukier i miksuję do momentu aż
cukier przestanie „chrupać” na koniec dodaję
żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko
mąki,
proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną
bułki tartej. Piekę w piekarniku nagrzanym na 150-180 stopni ok 25-30 minut.Idealnie nadaje się na
spody do serników na zimno, albo jako blaty do
tortów.Smacznego:)