Wykonanie
Oto mój przepis, ciasto jest delikatne, łatwo się przekrawa na części i zawsze się udaje. Przepis na tortownicę 24 - 26 cm.
4
jaja130 gramów
mąki pszennej tortowej130 gramów
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia ( 1 pełna, druga płaska)220 gramów
cukru (dopełnić 1 łyżką
cukru waniliowego)6 łyżek zimnej
wodyszczypta
soli do
białekBiałka oddzielić od
żółtek,
białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć z
cukrami na puszystą masę (na najwyższych obrotach miksera), następnie stopniowo dodawać
wodę, ucierając cały czas.Do masy
żółtkowej delikatnie przełożyć pianę z
białek, wymieszać łyżką.
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia.Do masy jajecznej dodawać stopniowo
mąki (najlepiej przesiewając), miksować na średnich obrotach miksera (nie za długo, tylko do połączenia składników).Do natłuszczonej i wysypanej
manną tortownicy 24 - 26 cm przelać ciasto. Na powierzchni pojawią nam się pęcherzyki, z wysokości około 10 cm dwa
razy upuścić ciasto.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Następnie od razu wyjąć ciasto, rzucić je 1 raz z wysokości 15 cm, zostawić w formie do ostygnięcia.Jeśli chcemy uzyskać
biszkopt kakaowy, wtedy od porcji
mąki pszennej odejmujemy 1 kopiastą łyżkę
mąki, w zamian za to dodajemy 2 - 2,5 kopiaste łyżki ciemnego
kakao.