ßßß Cookit - przepis na Biszkopt - przepis podstawowy

Biszkopt - przepis podstawowy

nazwa

Wykonanie

Taki biszkopt robię od zawsze. Od kiedy pamiętam. Tak nauczyła mnie Mama i przepis jest absolutnie niezawodny. Kiedyś bałam się, czy ciasto wyrośnie, więc dodawałam do niego łyżeczkę proszku do pieczenia. Dziś proszek zastępuję "rzucaniem" i przyznam, że to lepsza metoda :). Biszkopt wyrasta bez problemu, a "rzucanie" sprawia, że pięknie wyrównuje się jego powierzchnia. Spróbujcie!
Składniki (na blachę 25x36 cm lub tortownicę o średnicy ok. 21 cm):
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- szczypta soli,
- ok. 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej,
- 1/4 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę (tuż po włączeniu miksera, gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli i ubijamy dalej). Pod koniec dodajemy cukier (powoli, partiami, łyżka po łyżce), a następnie po jednym żółtku. Mikser wyłączamy. Dodajemy przesiane mąki (partiami), a następnie delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia/matą silikonową. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 20-40 min. - w zależności od piekarnika). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą upuszczamy ciasto na dywan z wysokości kolan. Studzimy na blacie. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/01/biszkopt-przepis-podstawowy.html