ßßß
5 jaj3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od żółtek.Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier nadal ubijając.Do masy dodać żółtka i nadal ubijać do czasu aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Odłożyć mikser ( nie będzie nam już potrzebny).Do masy dodawać partiami przesiane mąki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko spód blaszki(boki pozostawić suche).Ciasto wylać do tortownicy i piec w temp. 160°C przez około 30 -40 minut aż biszkopt się ładnie zarumieni i wyrośnie.Biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z blaszką upuścić z wysokości 10-20 cm na blat kuchenny.Biszkopt pozostawić do ostudzenia.Ostudzony biszkopt odkroić ostrym nożem od boków blaszki i wyjąć z blaszki.Smacznego!!
