Wykonanie
Biszkopt idealny to
biszkopt, który zawsze się udaje!! Jest bardzo prosty w wykonaniu i stanowi świetną bazę do różnych ciast. Nie dodaję do niego
proszku do pieczenia a tajemnica puszystości tkwi w odpowiednim napowietrzeniu ciasta.
Biszkopt ten upieczony w tortownicy posłuży nam jako krążki do
tortu.Gorąco polecam!!
5 jaj3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejBiałka oddzielić od
żółtek.Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier nadal ubijając.Do masy dodać
żółtka i nadal ubijać do czasu aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.Odłożyć mikser ( nie będzie nam już potrzebny).Do masy dodawać partiami przesiane
mąki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko spód blaszki(boki pozostawić suche).Ciasto wylać do tortownicy i piec w temp. 160°C przez około 30 -40 minut aż
biszkopt się ładnie zarumieni i wyrośnie.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z blaszką upuścić z wysokości 10-20 cm na blat kuchenny.
Biszkopt pozostawić do ostudzenia.Ostudzony
biszkopt odkroić
ostrym nożem od
boków blaszki i wyjąć z blaszki.Smacznego!!