ßßß Cookit - przepis na Biszkopt idealny

Biszkopt idealny

nazwa

Wykonanie

Biszkopt idealny to biszkopt, który zawsze się udaje!! Jest bardzo prosty w wykonaniu i stanowi świetną bazę do różnych ciast. Nie dodaję do niego proszku do pieczenia a tajemnica puszystości tkwi w odpowiednim napowietrzeniu ciasta. Biszkopt ten upieczony w tortownicy posłuży nam jako krążki do tortu.
Gorąco polecam!!
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielić od żółtek.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.
Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier nadal ubijając.
Do masy dodać żółtka i nadal ubijać do czasu aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.
Odłożyć mikser ( nie będzie nam już potrzebny).
Do masy dodawać partiami przesiane mąki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko spód blaszki(boki pozostawić suche).
Ciasto wylać do tortownicy i piec w temp. 160°C przez około 30 -40 minut aż biszkopt się ładnie zarumieni i wyrośnie.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z blaszką upuścić z wysokości 10-20 cm na blat kuchenny.
Biszkopt pozostawić do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt odkroić ostrym nożem od boków blaszki i wyjąć z blaszki.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/biszkopt-idealny