Wykonanie
Szarlotka! Kto jej nie lubi!
Jabłka to moje ulubione
owoce również w wypiekach. Szarlotkę uwielbiam! Dziś kolejne
jabłkowy wypiek, krucha szarlotka z
budyniem . Tylko gdzie kupić
budyń w Szwecji… Jest i na to sposób,
budyń domowej roboty.

Ciasto kruche i pyszne, nie przyznam się ile kawałków zjadłam…Jak tu nie lubić szarlotki, kiedy tak pięknie pachnie i cudownie smakuje. Dla smakoszy szarlotki proponuję również skorzystać z tego przepisu, szarlotka orzechowa z pianką .

Krucha szarlotka z
budyniemSkładniki:Kruche ciasto450 g
mąki225 g
masła180 g
cukru1
jajko2
żółtka3 łyżki gęstego
jogurtuszczypta
soliNadzienie1 kg kwaśnych
jabłek2
waniliowe budynie bez
cukru750 ml
mleka5 łyżek
cukrucukier puder do posypaniaWykonanie:Zimne
masło połącz z
mąką,
solą i
cukrem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj
jajko,
żółtka i
jogurt. Połącz lekko, nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu.Podziel ciasto na dwie równe części i schłodź w lodówce przez najmniej dwie godziny.Obierz
jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Pokrop
sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.Ugotuj
budyń. Do małego rondelka wlej 0.5 litra
mleka i zagotuj. W reszcie
mleka rozpuść budynie z
cukrem. Wlej do gotującego
mleka stale mieszając. Gotuj
budyń aż zacznie gęstnieć i bombelkować.Kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach foremki. Ułóż ładnie
jabłka wzdłuż dłuższego
boku, a
potem rozprowadź gorący
budyń.Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch ciasta.Piecz szarlotkę na 175ºC (termoobieg) przez 40 minut. Pod koniec pieczenia jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumieni przykręć piekarnik.Wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie posyp
cukrem pudrem.

Polecane przepisySzarlotka orzechowa z piankąKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząCo z tym rabarbarem?Kruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwąPyszna szarlotka orzechowa z papierówek