ßßß
Ciasto kruche i pyszne, nie przyznam się ile kawałków zjadłam…Jak tu nie lubić szarlotki, kiedy tak pięknie pachnie i cudownie smakuje. Dla smakoszy szarlotki proponuję również skorzystać z tego przepisu, szarlotka orzechowa z pianką .
Krucha szarlotka z budyniemSkładniki:Kruche ciasto450 g mąki225 g masła180 g cukru1 jajko2 żółtka3 łyżki gęstego jogurtuszczypta soliNadzienie1 kg kwaśnych jabłek2 waniliowe budynie bez cukru750 ml mleka5 łyżek cukrucukier puder do posypaniaWykonanie:Zimne masło połącz z mąką, solą i cukrem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj jajko, żółtka i jogurt. Połącz lekko, nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu.Podziel ciasto na dwie równe części i schłodź w lodówce przez najmniej dwie godziny.Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Pokrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały.Ugotuj budyń. Do małego rondelka wlej 0.5 litra mleka i zagotuj. W reszcie mleka rozpuść budynie z cukrem. Wlej do gotującego mleka stale mieszając. Gotuj budyń aż zacznie gęstnieć i bombelkować.Kruche ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach foremki. Ułóż ładnie jabłka wzdłuż dłuższego boku, a potem rozprowadź gorący budyń.Resztę kruchego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch ciasta.Piecz szarlotkę na 175ºC (termoobieg) przez 40 minut. Pod koniec pieczenia jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumieni przykręć piekarnik.Wyjmij ciasto z piekarnika, a kiedy ostygnie posyp cukrem pudrem.
Polecane przepisySzarlotka orzechowa z piankąKruche ciasto z malinami i puszystą beząCo z tym rabarbarem?Kruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwąPyszna szarlotka orzechowa z papierówek