ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzinCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzin
Tarta owocowa z beząPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzinCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive Time50 minut 2 godzinSkładnikiKruche ciasto180 g mąki2 łyżki cukru100 g masła(zimnego)1 szt. żółtka1/2 łyżeczki soli1 łyżka zimnej wodyOwoce300 g owoców(truskawki lub maliny - świeże lub mrożone)3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki dżemu owocowego(truskawkowy lub malinowy)Beza3 szt. białek(jajka rozmiar L, jeśli M to 4)150 g cukru pudru(180 jeśli mamy jajka M)1 łyżka mąki ziemniaczanejPorcje:Sposób przygotowaniaPołączyć ze sobą suche składniki, dodać pokrojone w kostkę masło i rozetrzeć ciasto palcami do powstania okruszków (lub zmiksować mikserem).Dodać żółtko oraz wodę i szybko zagnieść. Ciasto wstawić na około godzinę do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy około 24 cm wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować (najwygodniej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).Formę na tartę wyłożyć ciastem (spód i boki), spód podziurawić widelcem. Ciasto (spód i boki) przykryć papierem do pieczenia i wsypać na dno obciążenie np. ziarna fasoli lub grochu (ja używam specjalnych kulek ceramicznych).Ciasto piec 15 minut po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze około 12- 13 minut (do zarumieniania).OwoceMożna użyć owoców świeżyć (należy je umyć i dobrze wysuszyć) lub owoców mrożonych (należy je lekko odmrozić i zlać sok jaki powstanie po odmrożeniu).Owoce wymieszać delikatnie z mąką ziemniaczaną.Dżem rozsmarować na spodzie upieczonego ciasta. Wyłożyć owoce.* Ja używam dżemu malinowego do truskawek a truskawkowego do malin, ale panuje dowolność wszystko zależy od naszych upodobań.BezaPiekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra/dół) Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru (nie zmniejszać ilości cukru bo beza się nie uda !!!). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.Bezę rozsmarować na owocach. Wstawić do piekarnika na 15 minut (beza lekko się zarumieni).Share this Recipe