Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzinCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzin
Tarta owocowa z
beząPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzinCzas przygotowania30 minutCzas gotowania Passive
Time50 minut 2 godzinSkładnikiKruche ciasto180 g
mąki2 łyżki
cukru100 g
masła(zimnego)1 szt.
żółtka1/2 łyżeczki
soli1 łyżka zimnej
wodyOwoce300 g
owoców(
truskawki lub
maliny - świeże lub mrożone)3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
dżemu owocowego(
truskawkowy lub malinowy)
Beza3 szt.
białek(
jajka rozmiar L, jeśli M to 4)150 g
cukru pudru(180 jeśli mamy
jajka M)1 łyżka
mąki ziemniaczanejPorcje:Sposób przygotowaniaPołączyć ze
sobą suche składniki, dodać pokrojone w kostkę
masło i rozetrzeć ciasto palcami do powstania okruszków (lub zmiksować mikserem).Dodać
żółtko oraz
wodę i szybko zagnieść. Ciasto wstawić na około godzinę do lodówki.Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy około 24 cm wysmarować
masłem. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować (najwygodniej
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia).Formę na tartę wyłożyć
ciastem (spód i boki), spód podziurawić widelcem. Ciasto (spód i boki) przykryć papierem do pieczenia i wsypać na dno obciążenie np. ziarna
fasoli lub
grochu (ja używam specjalnych kulek ceramicznych).Ciasto piec 15 minut po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec jeszcze około 12- 13 minut (do zarumieniania).
OwoceMożna użyć
owoców świeżyć (należy je umyć i dobrze wysuszyć) lub
owoców mrożonych (należy je lekko odmrozić i zlać sok jaki powstanie po odmrożeniu).
Owoce wymieszać delikatnie z
mąką ziemniaczaną.
Dżem rozsmarować na spodzie upieczonego ciasta. Wyłożyć
owoce.* Ja używam
dżemu malinowego do
truskawek a
truskawkowego do
malin, ale panuje dowolność wszystko zależy od naszych upodobań.
BezaPiekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra/dół)
Białka ubić na sztywną pianę, następnie ciągle ubijając dodawać po łyżce
cukru (nie zmniejszać ilości
cukru bo
beza się nie uda !!!). Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozsmarować na owocach. Wstawić do piekarnika na 15 minut (
beza lekko się zarumieni).Share this Recipe