Wykonanie
Bardzo letnia i bardzo prosta
tarta.Kruche ciasto, słodka, delikatna
beza i lekko kwaśne
maliny.Jeśli zdecydujecie się na nie w gorące popołudnie,wybornym zwieńczeniem deseru, będzie gałka
lodów waniliowych.

Składniki:ciasto180 g
mąki100 g zimnego
masła3 łyżki
cukru pudru1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyszczypta
solibeza3
białka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejponadto500 g
malin1/3
gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
Mąkę połączyć z
cukrem i
solą.
Masło pokroić w kostkę, dodać
żółtko,
wodę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Formę do tarty wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować
bezę -
białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać
mąkę i dobrze wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć
maliny i przykryć je
bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut.Ciasto lekko wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i udekorować nią tartę.Smacznego :)Źródło przepisu: "Ciasta domowe" - lipiec 2014