ßßß Cookit - przepis na Tarta z malinami i bezą

Tarta z malinami i bezą

nazwa

Wykonanie

Bardzo letnia i bardzo prosta tarta.
Kruche ciasto, słodka, delikatna beza i lekko kwaśne maliny.
Jeśli zdecydujecie się na nie w gorące popołudnie,
wybornym zwieńczeniem deseru, będzie gałka lodów waniliowych.
Składniki:
ciasto
180 g mąki
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
beza
3 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ponadto
500 g malin
1/3 gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Mąkę połączyć z cukrem i solą. Masło pokroić w kostkę, dodać żółtko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.
W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować bezę - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć maliny i przykryć je bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut.
Ciasto lekko wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią tartę.
Smacznego :)
Źródło przepisu: "Ciasta domowe" - lipiec 2014
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/07/Tarta-z-malinami-i-beza.html