ßßß
Składniki:ciasto180 g mąki100 g zimnego masła3 łyżki cukru pudru1 żółtko1 łyżka zimnej wodyszczypta solibeza3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejponadto500 g malin1/3 gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Sposób wykonania:Mąkę połączyć z cukrem i solą. Masło pokroić w kostkę, dodać żółtko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować bezę - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć maliny i przykryć je bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut.Ciasto lekko wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią tartę.Smacznego :)Źródło przepisu: "Ciasta domowe" - lipiec 2014