Wykonanie
Bardzo
słoneczna i bardzo mocno cytrynowa
tarta, osłodzona chrupiącą
bezą. To kolejne ciasto którym się zachwyciłam i o którym nie wiem co napisać Może tylko tyle ,że gorąco namawiam do wypróbowania;-)Inspiracja kuchni LidlaKruchy spód200 g
mąki2
żółtka100 g
masła30 g
cukru pudru2 łyżki bardzo zimnej
wodyszczypta
soliNadzienie
cytrynowe250 ml
wodysok wyciśnięty z 4
cytryn160 g
cukru3 kopiaste łyżki
mąki ziemniaczanej50 g
masła3
żółtkaBeza4
białka250 g
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejMasło,
mąkę,
sól,
cukier wymieszaj i rozetrzyj w palcach na kruszonkę. Dodaj
żółtka i
wodę, a następnie szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny, żeby ciasto się chłodziło. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, wałkuj, nadając ciastu kształt koła. Wyłóż nim foremkę o średnicy 24-26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i na jeszcze 15 minut włóż do lodówki lub zamrażalnika. W tym czasie nagrzej piec do 200°C. Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż będzie delikatnie zarumienione.Nadzienie
cytrynowe:W miseczce wymieszaj sok z
mąką i
żółtkami. Do rondelka włóż
masło, gdy się rozpuści, zdejmij na chwilę z ognia, dodaj
cukier i pozostałe składniki. Mieszaj, aż całość się połączy i masa zacznie gęstnieć. Ostudź.
Beza:
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo
cukier i
mąkę ziemniaczaną.Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę
cytrynową, a następnie przykryj ją pianą z
białek. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.