Wykonanie
Obłędnie pyszne ciasto
migdałowe z
migdałową kruszonką,
rabarbarem i
malinami. Sezon na
rabarbar właśnie się rozpoczął (czas z tego korzystać!), natomiast
maliny można użyć mrożone (nie rozmrażamy ich wcześniej). Ciasto jest mięciutkie i utrzymuje świeżość nawet przez kilka dni. Polecam!Składniki na ciasto:1 i 1/4 szklanki
mąki tortowej1/4 szklanki zmielonych
migdałów1
jajko4
żółtka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków120 g
masła, roztopionego i przestudzonego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipół łyżeczki
proszku do pieczenia400 g
rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy)200 g
malin, świeżych lub mrożonych (nie rozmrażamy wcześniej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
proszek do pieczenia przesiać, wymieszać ze zmielonymi
migdałami, odłożyć.W misie miksera umieścić
jajko,
żółtka,
cukier i ubić (u mnie końcówki do ubijania piany z
białek) do powstania jasnej i puszystej masy jajecznej. Dodać
wanilię i ubić. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane suche składniki i przestudzone
masło. Wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną do połączenia się składników.Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzchu równomiernie porozkładać
owoce, posypać
migdałową kruszonką.Piec w temperaturze 175ºC przez 45 - 50 minut (piekłam z grzałkami góra-dół bez termoobiegu) lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Kroić i podawać.Kruszonka:180 g zmielonych
migdałów100 g
cukru16 g
cukru wanilinowego (lub
cukru z prawdziwą
wanilią)100 g
masła, roztopionegoDo naczynia wsypać
migdały,
cukier i
cukier wanilinowy. Dodać ciepłe
masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. W razie konieczności dodać więcej
migdałów (jeśli kruszonka
bęzie mało sypka) lub więcej
masła (jeśli będzie zbyt sucha).Smacznego :-).