Wykonanie
Święta już za 3, 5 tygodnia. Zaczynam więc myśleć o świątecznych wypiekach :) Na początek cos dla zapracowanych. Robi się szybko i można spokojnie zamrozić. Można też pracę podzielić na etapy , więc to dodatkowe ułatwienie.- 1 kostka
margaryny- 1
jajko- 3
żółtka- 3 szklanki
mąki tortowej- 1/2 szklanki
cukru- 1łyżeczka ekstraktu
waniliowego lub 1
cukier wanilinowy- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 słoik kwaśnych powideł- 1 puszka masy kajmakowej- do dekoracji :
migdały,
suszone owoce, paluszkiPrzesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia wsypujemy na stolnicę lub do miski i robimy w środek dołek. W dołek wlewamy
jajko i
żółtka i nożem szybko mieszamy z
mąką. Następnie dodajemy schłodzoną
margarynę i siekamy wraz
jajkiem i
mąką. Dodajemy
cukier zwykły i
waniliowy ( lub ekstrakt ) i zagniatamy szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie równe części , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Obie części rozwałkowujemy na szerokość i wysokość blachy ( prostokątna duża ) Najpierw układamy jedną część, smarujemy ją powidłami a następnie nakładamy drugą część. Wstawiamy do rozgrzanego do 180C piekarnika na około godzinę i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto wystygnie smarujemy masą kajmakową i ozdabiamy :)