Wykonanie
Dzisiaj na blogu przepis na szarlotkę.Zaspokoi ona smakiem każdego łasucha,a wyglądem przekona do siebie nawet opornego zjadacza ciastZ własnego doświadczenia wiem, że takowi istniejąPotrzebujemy:nadzienie
jabłkowe, przepis na nadzienie na moim blogu tu: http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/03/03/szarlotka-z-lodami-i-bita-smietana/3 szklanki
mąki4
żółtka1
margarynacukier wanilinowy4 łyżki
cukru do ciasta2 łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 4
jabłek do pokrojenia na wierzch ciasta i
cynamon do posypaniaPrzygotowanie:
Margarynę ucieramy razem z
cukrem (4 łyżki i pół opakowania
cukru wanilinowego) i
żółtkami. Dodajemy wymieszaną z
proszkiem do pieczenia mąkę.Całość wyrabiamy na jednolitą masę, aż powstanie zbita kula.Ciasto dzielimy na dwie części.Pierwszą wykładamy na nasmarowaną i obsypaną
bułka tartą formę (
tortową) i nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy masę
jabłkową i przykrywamy ją drugą rozwałkowaną częścią ciasta.Na wierzch układamy pocięte w cienkie plasterki
jabłka, zaczynając od brzegu foremki.
Świeże jabłka obsypujemy
cynamonem i
cukrem wanilinowym.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170* C.Wystudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego! Szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna