ßßß Cookit - przepis na Brak powiązanych wpisów.

Brak powiązanych wpisów.

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na blogu przepis na szarlotkę.
Zaspokoi ona smakiem każdego łasucha,
a wyglądem przekona do siebie nawet opornego zjadacza ciast
Z własnego doświadczenia wiem, że takowi istnieją
Potrzebujemy:
nadzienie jabłkowe, przepis na nadzienie na moim blogu tu: http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/03/03/szarlotka-z-lodami-i-bita-smietana/
3 szklanki mąki
4 żółtka
1 margaryna
cukier wanilinowy
4 łyżki cukru do ciasta
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 4 jabłek do pokrojenia na wierzch ciasta i cynamon do posypania
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy razem z cukrem (4 łyżki i pół opakowania cukru wanilinowego) i żółtkami. Dodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Całość wyrabiamy na jednolitą masę, aż powstanie zbita kula.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą wykładamy na nasmarowaną i obsypaną bułka tartą formę (tortową) i nakłuwamy widelcem. Następnie wykładamy masę jabłkową i przykrywamy ją drugą rozwałkowaną częścią ciasta.
Na wierzch układamy pocięte w cienkie plasterki jabłka, zaczynając od brzegu foremki. Świeże jabłka obsypujemy cynamonem i cukrem wanilinowym.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170* C.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! Szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna
Źródło:http://kuchmiszmasz.blog.pl/2013/05/11/szarlotka