Wykonanie
Może i należałoby cieszyć się sezonowymi
owocami i wykorzystywać je jak tylko się da w pieczeniu, ale chyba chodzi przede wszystkim o to, żeby zjeść to, na co ma się ochotę. A na tego rodzaju ciasta mam zawsze;) Do tego dzięki temu przepisowi też stałam się maniaczką kajmaku. Za sprawą bloga
Cynamon i
oliwka poznałam wspaniały sposób, jak pod pozorem pieczenia ciasta, zapewnić sobie resztki masy krówkowej (puszki mają zwykle 400g), które przecież nie mogą się zmarnować;) Dlatego można je bezkarnie wyjadać.Kajmakowe ciasto z
waniliową kruszonką- 300g masy krówkowej(u mnie o smaku
orzechowym- polecam)- 2 duże
jajka- 1/2 szklanki (ok. 75g)
mąki pszennej- 50g miękkiego
masła- łyżeczka
cukru wanilinowego- łyżeczka
proszku do pieczenia- 35g
masła- 3 łyżki (ok. 40g)
mąki- 2 łyżki (ok. 30g)
cukru- 2 łyżeczki
cukru wanilinowego1) Z
masła,
mąki i
cukru zrobić kruszonkę.2) Masę kajmakową zmiksować z
masłem i
żółtkami, ok. 2 minut.3)
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem wanilinowym,wciąż ucierając, dodać do masy i zmiksować.4) Z
białek ubić pianę i delikatnie dodać do ciasta.5) Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia;wierzch obsypać kruszonką.6) Piec w temperaturze 180 st. C przez 30- 35 minut.
Jak widać, ciasto podałam z
lodami waniliowymi, masą
krówkową i moimi ulubionymi
czerwonymi porzeczkami. Na ciepło smakuję świetnie, a ten zapach...