ßßß
Rewelacyjna szarlotka orzechowa! Kruchutka, rozpływająca się w ustach, mega! Z delikatną pianką z białek, z żurawinami... Trochę jesienne ciasto, ale zanim kupicie na targu rabarbar, skorzystajcie jeszcze z zimowych jabłek :-). Inspirowałam się najlepszym kruchym ciastem orzechowym na ciasteczka z Linzu . Polecam!Składniki na orzechowe kruche ciasto:1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana2 i 1/3 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejpół szklanki cukru pudru3 duże żółtka230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka ekstraktu z waniliiOrzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.Nadzienie jabłkowo - żurawinowe:2 kg jabłek szarlotkowych*, obranych i pokrojonych w grubsze plasterkisok z 1 niedużej cytryny1 łyżeczka cynamonu40 g masła1/4 szklanki brązowego cukru1 łyżka skrobi ziemniaczanejpół szklanki suszonych żurawinDodatkowo:2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów3 białka100 g drobnego cukru do wypiekówJabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny.Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać ze skrobią ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.WykonanieFormę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać.* Odmiany szarlotkowe w Polsce: szara reneta, antonówka; odmiany szarlotkowe w UK: Cox, Russet, Golden Delicious.Smacznego :-).