Wykonanie

Rewelacyjna szarlotka orzechowa! Kruchutka, rozpływająca się w ustach, mega! Z delikatną pianką z
białek, z
żurawinami... Trochę jesienne ciasto, ale zanim kupicie na targu
rabarbar, skorzystajcie jeszcze z zimowych
jabłek :-). Inspirowałam się najlepszym kruchym
ciastem orzechowym na
ciasteczka z
Linzu . Polecam!Składniki na
orzechowe kruche ciasto:1 i 1/4 szklanki
orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana2 i 1/3 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cynamonu1 i 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejpół szklanki
cukru pudru3 duże
żółtka230 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiOrzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
przyprawy,
cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać
masło,
żółtka, ekstrakt z
wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę
wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę
mąki.Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.W tym czasie przygotować nadzienie
jabłkowe.Nadzienie
jabłkowo -
żurawinowe:2 kg
jabłek szarlotkowych*, obranych i pokrojonych w grubsze plasterkisok z 1 niedużej
cytryny1 łyżeczka
cynamonu40 g
masła1/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżka
skrobi ziemniaczanejpół szklanki
suszonych żurawinDodatkowo:2 łyżki
bułki tartej lub zmielonych
orzechów3
białka100 g drobnego
cukru do wypieków
Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z
sokiem z cytryny.Na dużej patelni umieścić
masło,
cynamon,
brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia
masła, wymieszać. Dorzucić
jabłka,
żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać ze
skrobią ziemniaczaną, dodać na sam koniec do
jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.WykonanieFormę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami
bułki tartej. Wyłożyć
jabłka, wyrównać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo
cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na
jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.Wyjąć, oprószyć
cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać.* Odmiany szarlotkowe w Polsce: szara reneta, antonówka; odmiany szarlotkowe w UK: Cox, Russet, Golden Delicious.Smacznego :-).
