Wykonanie

Orzechowa szarlotka pachnąca
cynamonem , na super kruchym cieście
rodem z
Linzu, otulona jędrnymi, duszonymi na
maśle jabłkami, z chrupiacą pianką, od dzisiaj stała się moim numerem jeden na liście jesiennych ciast.Co bym o niej nie napisała, i tak nie odda rozkoszy podniebiena.Taka jest pyszna.Przepis ciutkę zmieniony od Dorotki)Składniki na
orzechowe kruche ciasto:250 g zmielonych na drobną mączkę
orzechów włoskich, laskowych ( u mnie mączka z
migdałów ze skórką)200 g
mąki200 g zimnego masła/
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru pudru1 łyżeczka
cynamonu3
żółtkaSkładniki na nadzienie jab łkowe:1,5 kg
jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia)sok z 1 niedużej
cytryny70 g
szuszonej żurawiny40 g
masła1 łyżeczka
cynamonu1/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej ( u mnie mączka ryżowa)Dodatkowo:2 łyżki
bułki tartej3
białka80 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka
mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie
jabłkowe. Pokrojone na średnie plasterki
jabłka mieszamy z
sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozpuszczamy
masło. Do rozpuszczonego
masła dodajemy
cynamon i
brązowy cukier, mieszamy. Dodajemy
jabłka i
żurawinę. Gotujemy, delikatnie mieszając, do odparowania wiekszości soku, około 12 minut. Odkładamy 2 - 3 łyżki soku z patelni, mieszamy z
mąką ziemniaczaną, dodajemy na końcu do
jabłek, aby je zagęścić. Studzimy.Formę prostokątną o wymiarach 23 x 23 cm smarujemy
masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami
bułki tartej. Wykładamy
jabłka i wyrównujemy.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier, łyżka po łyżce. Do doskonale ubitej piany dodajemy łyzkę
mączki ziemniaczanej, mieszamy. Ubitą pianę wykładamy na
jabłka, wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Przed podaniem oprószamy
cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła J