Wykonanie

Słodkie, kuszące i wcale nie takie maleństwa! To kruche babeczki z nadzieniem
jabłkowym, udekorowane
malinami i
bezą (wykorzystałam ostatnie świeże
maliny z krzaczków, ale można też użyć mrożonych). Idealne do
kawy, na podwieczorek, nie ma konieczności krojenia i wyglądają zawsze elegancko :-).Składniki na 12 babeczek.Składniki na ciasto kruche:3
żółtka30 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (lub pół opakowania
cukru wanilinowego, około 8g)150 g
mąki pszennej100 g
masłaWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.Przygotować foremki do małych babeczek. Wysmarować
masłem, oprószyć
mąką, nadmiar
mąki strzepać.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując lekko
mąką.
Ciastem wykładać foremki na babeczki. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 15 minut.Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 10 - 15 minut tylko do lekkiego zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.Nadzienie
jabłkowe:600 g
jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)2 łyżki świeżo wyciśniętego
sok z cytryny1 łyżka
masła2 łyżki
cukru demerara (lub zwykłego)1 łyżeczka
cynamonu (opcjonalnie)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić na patelnię lub do garnuszka i wymieszać razem z
sokiem cytryny. Dodać
masło,
cukier, ewentualnie
cynamon. Chwilę pogotować, by
jabłka lekko zmiękły.
Beza:3
białka150 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyBiałka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce (to bardzo ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać
skrobię,
sok z cytryny i ubić.Ponadto:200 g
malinWykonanie:Do podpieczonych kruchych babeczek nałożyć nadzienia
jabłkowego (jeszcze ciepłego). Na wierzchu każdej babeczki położyć 2
maliny. Masę
bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki. Wyciskać na każdą babeczkę dużą porcję
bezy.Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub chwilę dłużej, do wypieczenia
bezy z wierzchu (powinna być krucha przy dotyku).Smacznego :-).
