ßßß
Słodkie, kuszące i wcale nie takie maleństwa! To kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym, udekorowane malinami i bezą (wykorzystałam ostatnie świeże maliny z krzaczków, ale można też użyć mrożonych). Idealne do kawy, na podwieczorek, nie ma konieczności krojenia i wyglądają zawsze elegancko :-).Składniki na 12 babeczek.Składniki na ciasto kruche:3 żółtka30 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g)150 g mąki pszennej100 g masłaWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na kruchy spód szybko zagnieść ręcznie lub zmiksować w malakserze. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 60 minut.Przygotować foremki do małych babeczek. Wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar mąki strzepać.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując lekko mąką. Ciastem wykładać foremki na babeczki. Ponownie schłodzić w lodówce przez około 15 minut.Piec w temperaturze 190 - 200ºC przez około 10 - 15 minut tylko do lekkiego zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.Nadzienie jabłkowe:600 g jabłek szarlotkowch (Antonówka, Szara Reneta, w UK: Cox)2 łyżki świeżo wyciśniętego sok z cytryny1 łyżka masła2 łyżki cukru demerara (lub zwykłego)1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, następnie w grubsze plasterki. Wrzucić na patelnię lub do garnuszka i wymieszać razem z sokiem cytryny. Dodać masło, cukier, ewentualnie cynamon. Chwilę pogotować, by jabłka lekko zmiękły.Beza:3 białka150 g drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce (to bardzo ważne), cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię, sok z cytryny i ubić.Ponadto:200 g malinWykonanie:Do podpieczonych kruchych babeczek nałożyć nadzienia jabłkowego (jeszcze ciepłego). Na wierzchu każdej babeczki położyć 2 maliny. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki. Wyciskać na każdą babeczkę dużą porcję bezy.Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub chwilę dłużej, do wypieczenia bezy z wierzchu (powinna być krucha przy dotyku).Smacznego :-).