ßßß

ciasto kruche:250 gramów mąki pszennej160 gramów zimnego masła0,5 szklanki cukru1 kopiasta łyżeczka cukru z wanilią2 żółtka1/3 łyżeczki proszku do pieczeniabiszkopt:3 jaja3 łyżki mąki pszennej tortowej (z małą górką)4 łyżki cukru1 płaska łyżeczka cukru z waniliądodatkowo:około 1,5 kg jabłek (użyłam szarych renet)sok z połowy cytrynygarść rodzynek + kieliszek rumu do namoczenia (opcjonalnie)cynamon do smaku wg upodobańcukier do posypania jabłek wg smaku3.5 łyżki tartej bułkicukier puder do posypania ciastaRodzynki namoczyć w rumie (około 2 godzin przed pieczeniem) lub obficie przelać wrzątkiem i odsączyć z wilgoci.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami, dodać masło, posiekać nożem, wbić żółtka, zagnieść kruche ciasto.Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, rozprowadzić je po spodzie formy, nakłuć w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut.
Ciasto schłodzić i posypać połową bułki tartej.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w około 0,5 cm plasterki.Wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie połowę z nich poukładać na podpieczonym kruchym spodzie, lekko docisnąć, by nie było większych przerw między nimi, posypać rodzynkami, cynamonem i cukrem.
Potem wyłożyć resztę skrojonych jabłek, delikatnie docisnąć i znów posypać cynamonem, cukrem, rodzynkami i resztą tartej bułki.
Białka oddzielić od żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę, dodać cukry, zmiksować na bezę, następnie stopniowo dodawać resztę składników na biszkopt i ucierać na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyłożyć na jabłka.Foremkę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.UWAGA: Wierzch ciasta po około 20 minutach zacznie nam się przypiekać, wtedy przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu.Jeszcze ciepłe ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)

