Wykonanie


ciasto kruche:250 gramów
mąki pszennej160 gramów zimnego
masła0,5 szklanki
cukru1 kopiasta łyżeczka
cukru z
wanilią2
żółtka1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniabiszkopt:3
jaja3 łyżki
mąki pszennej tortowej (z małą górką)4 łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
cukru z
waniliądodatkowo:około 1,5 kg
jabłek (użyłam szarych renet)sok z połowy
cytrynygarść
rodzynek + kieliszek
rumu do namoczenia (opcjonalnie)
cynamon do smaku wg upodobań
cukier do posypania
jabłek wg smaku3.5 łyżki
tartej bułkicukier puder do posypania ciasta
Rodzynki namoczyć w
rumie (około 2 godzin przed pieczeniem) lub obficie przelać wrzątkiem i odsączyć z wilgoci.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cukrami, dodać
masło, posiekać nożem, wbić
żółtka, zagnieść kruche ciasto.Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, rozprowadzić je po spodzie formy, nakłuć w wielu miejscach, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec przez około 15 minut.

Ciasto schłodzić i posypać połową
bułki tartej.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w około 0,5 cm plasterki.Wrzucić do miski, skropić
sokiem z cytryny by nie ściemniały. Następnie połowę z nich poukładać na podpieczonym kruchym spodzie, lekko docisnąć, by nie było większych przerw
między nimi, posypać
rodzynkami,
cynamonem i
cukrem.
Potem wyłożyć resztę skrojonych
jabłek, delikatnie docisnąć i znów posypać
cynamonem,
cukrem,
rodzynkami i resztą
tartej bułki.
Białka oddzielić od
żółtek, te pierwsze ubić na sztywną pianę, dodać
cukry, zmiksować na
bezę, następnie stopniowo dodawać resztę składników na
biszkopt i ucierać na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto delikatnie wyłożyć na
jabłka.Foremkę wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut.UWAGA: Wierzch ciasta po około 20 minutach zacznie nam się przypiekać, wtedy przykrywamy go folią aluminiową i pieczemy do upływu wyżej wymienionego czasu.Jeszcze ciepłe ciasto obficie posypujemy
cukrem pudrem, smacznego ! :)


