ßßß Cookit - przepis na PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEďż˝CIE

PROSTA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIE�CIE

nazwa

Wykonanie

Znanych jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest wśród nich najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Ta łatwa szarlotka wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.
Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej skórki cytrynowej. Nadzienie jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną skórką pomarańczową i cynamonem. Polecam :)
Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 - 1 szklanka cukru drobnego kryształu
1 kostka masła (200 g)
2 jajka
1 żółtko
3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
ewentualnie 1-2 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18 %
3 łyżki tartej bułki
Składniki nadzienia jabłkowego :
ok. 2 kg jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
ponadto :
cukier puder z naturalną wanilią do posypania wierzchu ciasta
Wykonanie :
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone masło siekamy z mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do mąki. Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki.
Dodajemy cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem cytryny oraz jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.
Ciasto powinno być gęste i nie powinno zbytnio kleić się do rąk.
Robimy gruby wałek i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie jabłkowe.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, cukier i cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.
Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.
Ciasto posypujemy bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie jabłkowe, lekko dociskamy.
Schłodzoną w zamrażalniku drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.
Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem z naturalną wanilią.
Polecam również :
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/10/PROSTA-SZARLOTKA.html