Wykonanie
Znanych jest mi wiele przepisów na szarlotki i wiele z nich wypróbowałam, ale ta dosyć szybka w wykonaniu, prosta szarlotka jest wśród nich najlepsza pod każdym względem. Dlatego też poszukując stale idealnej szarlotki, powracam jednak do właśnie tego przepisu z książki Barbary Bytnerowiczowej "Ciasta domowe", książki sprzed wielu lat, bo wydanej w 1990r. Przepis nieco zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.Ta łatwa szarlotka wykonana jest na kruchym cieście i jest bardzo smaczna.Ciasto jest bardzo kruchutkie, rozpływajace się w ustach, aromatu dodaje dodatek otartej
skórki cytrynowej. Nadzienie
jabłkowe natomiast aromatyzowane jest kandyzowaną
skórką pomarańczową i
cynamonem. Polecam :)

Składniki ciasta kruchego ( na formę o wym. 27x35 cm):3 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 - 1 szklanka
cukru drobnego kryształu1 kostka
masła (200 g)2
jajka1
żółtko3 łyżeczki otartej
skórki cytrynowejewentualnie 1-2 łyżki gęstej
śmietany 12 lub 18 %3 łyżki
tartej bułkiSkładniki nadzienia
jabłkowego :ok. 2 kg
jabłek (np. antonówka, szara reneta, koksa królewska)1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu3 dag kandyzowanej
skórki pomarańczowejponadto :
cukier puder z naturalną
wanilią do posypania wierzchu ciastaWykonanie :
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dobrze schłodzone
masło siekamy z
mąką nożem, siekaczem do kruchych ciast lub ścieramy na tarce o grubych oczkach wprost do
mąki. Ścierałam na tarce, po czym dłońmi delikatnie rozcierałam powstałe grudki.Dodajemy
cukier, skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem
cytryny oraz
jajka. Szybko zagniatamy ciasto, dodając ewentualnie 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany, aby uzyskać właściwą konsystencję.Ciasto powinno być gęste i nie powinno zbytnio kleić się do rąk.Robimy gruby wałek i dzielimy na dwie części ( 2/3 ciasta + 1/3 ciasta). Większą część ciasta schładzamy w lodówce, mniejszą w zamrażalniku (co najmniej 2 godziny).W tym czasie przygotowujemy nadzienie
jabłkowe.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy delikatnie nadmiar soku, dodajemy drobno pokrojoną
skórkę pomarańczową,
cukier i
cynamon. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem.Większą część ciasta (2/3) kroimy na plastry i wykładamy nim spód formy wyścielonej papierem do pieczenia, sklejamy palcami brzegi, aby powstał jednolity placek.Ciasto posypujemy
bułką tartą i nakładamy wcześniej przygotowane nadzienie
jabłkowe, lekko dociskamy.Schłodzoną w zamrażalniku drugą część ciasta ścieramy na tarce z dużymi oczkami, bezpośrednio na
jabłka, tak aby placek był równomiernie pokryty powstałą w ten sposób kruszonką.Pieczemy w środkowej części piekarnika nagrzanego do temp. 200°C przez 20 minut, po czym zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy przez kolejne 25 minut na jasnozłoty kolor.Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem z naturalną
wanilią.




Polecam również :ZapiszZapiszZapisz