ßßß
Przyszedł czas na „zachcianki”, typowe u mnie „na przednówku”. :) Zjadłabym już pomidora z krzaczka i ciasto pełne świeżych truskawek. Zamarzyła mi się też szarlotka, ale taka z niedużą ilością ciasta i lekko kwaskowatym, mocno cynamonowym nadzieniem.Pierwotnie miałam zamiar zrobić ją w tradycyjnej formie, ale potem postanowiłam zaszaleć z bezą na górze. Już w trakcie przygotowania ochota na bezę przeszła mi zupełnie, dołożyłam za to jabłek! Możecie mi wierzyć, wyszło naprawdę przepysznie. A dzisiaj rano unoszący się w całym mieszkaniu zapach wyciągnął mnie z łóżka, chociaż wcale nie musiałam jeszcze wstawać. :)
SkładnikiKruche ciasto:225 g mąki pszennej50 g cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczenia150 g zimnego masła2 żółtka½ łyżeczki ekstraktu z waniliiNadzienie:1,5 – 2 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta5 – 6 łyżek cukru (lub mniej, w zależności od tego, jak słodkich jabłek używamy)1 łyżka cynamonuopakowanie cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny2 łyżki masła2 – 3 łyżki bułki tartejMąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, żółtka oraz zimne masło. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Dużą formę do tarty (28 – 30 cm) smarujemy dokładnie masłem.Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Połowę kroimy w kostkę, resztę w plasterki, które następnie zanurzamy w wodzie z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, wylepiamy dno i boki formy. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut i delikatnie podpiekamy (ciasto powinno się zezłocić). Wyjmujemy i studzimy.Przygotowujemy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem, dodajemy pół opakowania cukru waniliowego i dusimy do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać, ale w powstałym musie zostaną jeszcze widoczne całe ich cząstki.Na przestudzony spód wysypujemy bułkę tartą. Rozprowadzamy równomiernie, a następnie wykładamy mus z kawałeczkami jabłek. Wyrównujemy, w na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plasterki jabłek.

1 łyżkę masła roztapiamy, resztę cukru, cukru waniliowego i cynamonu mieszamy ze sobą w małej miseczce.Wierzch tarty smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 – 35 minut, aż do zrumienienia.Podajemy na zimno lub na ciepło – w obu wersjach smakuje wyśmienicie. Bita śmietana i lody waniliowe pasują oczywiście, ale nie są niezbędne. :)

Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-02-12Przygotowanie:45 MGotowanie/pieczenie:45 MCałkowity czas:1H 30MŚrednia ocena:no ratingBased on 0 Review(s)