ßßß Cookit - przepis na Tarta podwójnie jabłkowa

Tarta podwójnie jabłkowa

nazwa

Wykonanie

Przyszedł czas na „zachcianki”, typowe u mnie „na przednówku”. :) Zjadłabym już pomidora z krzaczka i ciasto pełne świeżych truskawek. Zamarzyła mi się też szarlotka, ale taka z niedużą ilością ciasta i lekko kwaskowatym, mocno cynamonowym nadzieniem.
Pierwotnie miałam zamiar zrobić ją w tradycyjnej formie, ale potem postanowiłam zaszaleć z bezą na górze. Już w trakcie przygotowania ochota na bezę przeszła mi zupełnie, dołożyłam za to jabłek! Możecie mi wierzyć, wyszło naprawdę przepysznie. A dzisiaj rano unoszący się w całym mieszkaniu zapach wyciągnął mnie z łóżka, chociaż wcale nie musiałam jeszcze wstawać. :)
Składniki
Kruche ciasto:
225 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
150 g zimnego masła
2 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
1,5 – 2 kg jabłek, najlepiej odmiany szara reneta
5 – 6 łyżek cukru (lub mniej, w zależności od tego, jak słodkich jabłek używamy)
1 łyżka cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki masła
2 – 3 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy, żółtka oraz zimne masło. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Dużą formę do tarty (28 – 30 cm) smarujemy dokładnie masłem.
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Połowę kroimy w kostkę, resztę w plasterki, które następnie zanurzamy w wodzie z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, wylepiamy dno i boki formy. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut i delikatnie podpiekamy (ciasto powinno się zezłocić). Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy jabłka pokrojone w kostkę. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Doprawiamy do smaku cynamonem i cukrem, dodajemy pół opakowania cukru waniliowego i dusimy do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać, ale w powstałym musie zostaną jeszcze widoczne całe ich cząstki.
Na przestudzony spód wysypujemy bułkę tartą. Rozprowadzamy równomiernie, a następnie wykładamy mus z kawałeczkami jabłek. Wyrównujemy, w na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plasterki jabłek.
1 łyżkę masła roztapiamy, resztę cukru, cukru waniliowego i cynamonu mieszamy ze sobą w małej miseczce.
Wierzch tarty smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 – 35 minut, aż do zrumienienia.
Podajemy na zimno lub na ciepło – w obu wersjach smakuje wyśmienicie. Bita śmietana i lody waniliowe pasują oczywiście, ale nie są niezbędne. :)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-02-12
Przygotowanie:
45 M
Gotowanie/pieczenie:
45 M
Całkowity czas:
1H 30M
Średnia ocena:
no rating
Based on 0 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/02/12/tarta-podwojnie-jablkowa