Wykonanie

Przyszedł czas na „zachcianki”, typowe u mnie „na przednówku”. :) Zjadłabym już
pomidora z krzaczka i ciasto pełne świeżych
truskawek. Zamarzyła mi się też szarlotka, ale taka z niedużą ilością ciasta i lekko kwaskowatym, mocno
cynamonowym nadzieniem.Pierwotnie miałam zamiar zrobić ją w tradycyjnej formie, ale
potem postanowiłam zaszaleć z
bezą na górze. Już w trakcie przygotowania ochota na
bezę przeszła mi zupełnie, dołożyłam za to
jabłek! Możecie mi wierzyć, wyszło naprawdę przepysznie. A dzisiaj rano unoszący się w całym mieszkaniu zapach wyciągnął mnie z łóżka, chociaż wcale nie musiałam jeszcze wstawać. :)

SkładnikiKruche ciasto:225 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru½ łyżeczki
proszku do pieczenia150 g zimnego
masła2
żółtka½ łyżeczki ekstraktu z
waniliiNadzienie:1,5 – 2 kg
jabłek, najlepiej odmiany szara reneta5 – 6 łyżek
cukru (lub mniej, w zależności od tego, jak słodkich
jabłek używamy)1 łyżka
cynamonuopakowanie
cukru waniliowegosok z 1/2
cytryny2 łyżki
masła2 – 3 łyżki
bułki tartejMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy
cukier i ekstrakt
waniliowy,
żółtka oraz zimne
masło. Siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC. Dużą formę do tarty (28 – 30 cm) smarujemy dokładnie
masłem.
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Połowę kroimy w kostkę, resztę w plasterki, które następnie zanurzamy w wodzie z
sokiem wyciśniętym z połowy
cytryny.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, wylepiamy dno i boki formy. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut i delikatnie podpiekamy (ciasto powinno się zezłocić). Wyjmujemy i studzimy.Przygotowujemy nadzienie: w rondlu rozgrzewamy łyżkę
masła, wrzucamy
jabłka pokrojone w kostkę. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością
wody. Doprawiamy do smaku
cynamonem i
cukrem, dodajemy pół opakowania
cukru waniliowego i dusimy do momentu, aż
jabłka zaczną się rozpadać, ale w powstałym musie zostaną jeszcze widoczne całe ich cząstki.Na przestudzony spód wysypujemy
bułkę tartą. Rozprowadzamy równomiernie, a następnie wykładamy mus z kawałeczkami
jabłek. Wyrównujemy, w na wierzchu układamy przygotowane wcześniej plasterki
jabłek.



1 łyżkę
masła roztapiamy, resztę
cukru,
cukru waniliowego i
cynamonu mieszamy ze sobą w małej miseczce.Wierzch tarty smarujemy roztopionym
masłem, posypujemy mieszaniną
cukru i
cynamonu. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 30 – 35 minut, aż do zrumienienia.Podajemy na zimno lub na ciepło – w obu wersjach smakuje wyśmienicie.
Bita śmietana i
lody waniliowe pasują oczywiście, ale nie są niezbędne. :)



Twoja ocena:

Przepis:Data publikacji:2016-02-12Przygotowanie:45 MGotowanie/pieczenie:45 MCałkowity czas:1H 30MŚrednia ocena:no ratingBased on 0 Review(s)