Wykonanie

Babka cytrynowa nie nalezala do moich ulubionych ucieranych ciast, kiedy bylam dzieckiem, ale teraz wrocila do laski. Upieklam pyszna babke o intensywnym,
cytrynowym smaku. Babka cytrynowa jest super wilgotna. Nic
dziwnego,
maslo ,
sok z cytryny,
jogurt i lemon
curd robi swoje.

Rzadko kiedy robie to same ciasto dwa
razy pod rzad, a dzisiaj znowu je upieklam i jutro obdarzem nim moje kolezanki w pracy. Babka jest taka aromatyczna!Przepis pyszna babka cytrynowa z lemon
curd na 2 l foremke babkaSkładniki :150 g
masła, rozpuszczonego3 ½ – 4 dl
mąki, nie pakuj
mąki,tylko odmierz luźno1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 dl
cukru1 łyżeczka extraktu
waniljowego2
jaja2 dl
jogurtusok i otarta skorka z 1
cytryny1½ dl lemon
curd ( kupilam gotowy)1 łyżka
cukru pudruWykonanie:Rozpuść
masło i ostudź
masło.Utrzyj
jaja z
cukrem, extraktem
waniljowym. Dodaj sok i otarta
skorke z cytryny oraz lemon
curd. Na koniec wmieszaj rozpuszczone
maslo i
jogurtPrzesiej
make z proszkiem i
soda i juz recznie wymieszaj z masa masa jajeczna.Posmaruj foremke tluszczem i posyp
tarta bulka. Napelnij forme
ciastem, wygladz.Piecz babke na 170ºC (termoobieg) przez 40 minut. Dla pewnosci skontroluj czy patyczek jest suchy.


Polecane przepisyBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechamiPo prostu przepyszna babka
czekoladowo dyniowaBabka ucierana z
makiem i
rodzynkamiWielkanocna babka dyniowaCiasto z
bananami i dodatkami