Wykonanie
Gdy za oknem pada, tak jak u mnie dzisiaj, polecam babeczki
bananowe z
wiśniami i
białą czekoladą . Dość słodkie, wilgotne z charakterystycznym
bananowym smakiem. Dodatek
wiśni suszonych bardzo wpływa na smak, suszone
wiśnie są bowiem pyszne, ale wiem, że są raczej trudne do zdobycia, więc można zastąpić je
rodzynkami.
Biała czekolada to tylko dopełnienie i tak już bardzo smacznych babeczek. Świeże i dobre również na drugi dzień.

125 g
masła200 g drobnego
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 dojrzałe
banany60 ml (4 łyżki) kwaśnej
śmietany2
jajka1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
mąki40 g suszonych
wiśni, posiekanych (można zastąpić
rodzynkami)50 g
białej czekolady, posiekanejPiekarnik nagrzewamy do 180 st C, foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło rozpuszczamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy
cukier, ekstrakt z
wanilii i
banany, rozgniatając je widelcem w rondlu. Mieszamy z
jajkami i kwaśną
śmietaną. Dodajemy
sodę i
proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy
mąkę,
wiśnie i
czekoladę.Gdy masa jest wymieszana przekładamy łyżką do przygotowanych papilotek. Pieczemy ok 20-25 minut, aż z wierzchu będą rumiane. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Przepis z książki Nigelli Lawson "How to be a domestic goddess"