ßßß Cookit - przepis na Babeczki bananowe z wiśniami i białą czekoladą

Babeczki bananowe z wiśniami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Gdy za oknem pada, tak jak u mnie dzisiaj, polecam babeczki bananowe z wiśniami i białą czekoladą . Dość słodkie, wilgotne z charakterystycznym bananowym smakiem. Dodatek wiśni suszonych bardzo wpływa na smak, suszone wiśnie są bowiem pyszne, ale wiem, że są raczej trudne do zdobycia, więc można zastąpić je rodzynkami.Biała czekolada to tylko dopełnienie i tak już bardzo smacznych babeczek. Świeże i dobre również na drugi dzień.
125 g masła
200 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany
60 ml (4 łyżki) kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki
40 g suszonych wiśni, posiekanych (można zastąpić rodzynkami)
50 g białej czekolady, posiekanej
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło rozpuszczamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i banany, rozgniatając je widelcem w rondlu. Mieszamy z jajkami i kwaśną śmietaną. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę, wiśnie i czekoladę.
Gdy masa jest wymieszana przekładamy łyżką do przygotowanych papilotek. Pieczemy ok 20-25 minut, aż z wierzchu będą rumiane. Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Przepis z książki Nigelli Lawson "How to be a domestic goddess"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/10/babeczki-bananowe-z-wisniami-i-biaa.html