Wykonanie

Ulubione muffinki wielu osobników ;) dzięki
bananom są wilgotne, długo zachowują świeżość, i są absolutnie uzależniająco przepyszne.
Banany plus
czekolada to idealne wręcz połączenie (ale oczywistościami lecę x)). Jak każde muffinki - łatwe, szybkie, cudowne. I ładnie odchodzą od papilotek :)Składniki:3 spore, mocno dojrzałe
banany125g
masła160g
cukru pudruPół laski ziarenek z
wanilii (można zastąpić kropelką
aromatu waniliowego, ale to nie to samo, ja bym w takim przypadku pominęła. Idealnie za to się nada łyżeczka ekstraktu
waniliowego)4 łyżki kwaśnej
śmietany (18%)2
jajka1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczka
proszku do pieczenia300g
mąki100g
mlecznej czekoladyKoszt: 6-8złCzas wykonania: pół godzinyWykonanie:W rondelku roztapiamy
masło. Na talerzyku rozgniatamy
banany widelcem na ciapkę, wrzucamy je do miski. Dodajemy do nich roztopione
masło,
śmietanę, roztrzepane
jajka, mieszamy. Dodajemy całą resztę składników (poza
czekoladą) i mieszamy widelcem do połączenia się masy. Gdy jest już wymieszana dosypujemy
czekoladę, mieszamy. Nakładamy do papilotek/formy, i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Można zrobić test suchego patyczka, ale trzeba pamiętać, że roztopiona
czekolada może zostawiać ślady, a muffiny w środku nigdy nie będą zupełnie suche ze względu na
banany.Manty lubią muffiny~