ßßß Cookit - przepis na Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem

Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Stęskniliśmy się bardzo za pomarańczami, ale to jeszcze nie sezon na cytrusy, bo skórka gruba, a w środku suchy miąższ i mało soku. Więc co zrobić z takimi byle jakimi pomarańczami? No oczywiście, że ciasto!
Dzisiaj kolejny przepis na babkę ucieraną, ale trochę bardziej ekskluzywną wersję – babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem . Do babki wykorzystałam kawałki pomarańczy jak również sok z satsumas czyli kwaśne mandarynki. Poza tym jak nazwa wskazuje zrobiłam sernikowe nadzienie. Babka wyszła bardzo fajnie, słodka i pomarańczowa w smaku z intensywnym, cytrusowym zapachem.
Lubię takie ucierane babki o cytrusowym smaku. Babka cytrynowa należy do moich popularnych wypieków. Inna babkę, którą również piekę często to babka pomarańczowa z dodatkiem kokosu.
Przepis na dzisiejszą babkę ucieraną jest bardzo prosty. Jakby nie było to babka ucierana jedynie z tą różnicą, że zrobiłam nadzienie z sera.
Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem
Składniki:
Na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 8 l
Nadzienie serowe
250 serka ricotta
50 g masła
90 g cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Ciasto ucierane
400 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła miękkiego
200 ml soku z pomarańczy lub mandarynek
3 pomarańcze odfiletowane i pokrojone w kostkę
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
Pomarańczowy lukier
200 ml cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Zacznij od masy serowej. Utrzyj masło z cukrem, a w trakcie dodawaj jajko, ricotta i waniliowy ekstrakt. Na końcu wmieszaj łyżką mąkę.
Ważne aby wszystkie składniki na ciasto ucierane były w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku w trakcie ucierania.
Dodaj na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszaj łyżką delikatnie. Na końcu dodaj kawałki pomarańczy.
Wyłóż połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Teraz rozprowadź masę serową. Na wierzch wyłóż resztę masy ucieranej. Wygładź ciasto i wstaw do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Piecz ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomarańczowy lukier ucierając cukier puder z sokiem i skórką. Pomaluj ciasto lukrem, poczekaj z krojeniem, aż lukier zastygnie.
Polecane przepisy
Pyszna babka cytrynowa z lemon curd
Babka ucierana z makiem i rodzynkami
Wielkanocna babka dyniowa
Babka ucierana z zurawina, czekolada i orzechami
Źródło:http://codojedzenia.pl/babka-pomaranczowa-z-sernikowym-nadzieniem