Wykonanie
Stęskniliśmy się bardzo za
pomarańczami, ale to jeszcze nie sezon na
cytrusy, bo skórka gruba, a w środku suchy miąższ i mało soku. Więc co zrobić z takimi byle jakimi pomarańczami? No oczywiście, że ciasto!

Dzisiaj kolejny przepis na babkę ucieraną, ale trochę bardziej ekskluzywną wersję – babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniem . Do babki wykorzystałam kawałki
pomarańczy jak również sok z satsumas czyli kwaśne
mandarynki. Poza tym jak nazwa wskazuje zrobiłam sernikowe nadzienie. Babka wyszła bardzo fajnie, słodka i pomarańczowa w smaku z intensywnym,
cytrusowym zapachem.

Lubię takie ucierane babki o
cytrusowym smaku. Babka cytrynowa należy do moich popularnych wypieków. Inna babkę, którą również piekę często to babka pomarańczowa z dodatkiem
kokosu.Przepis na dzisiejszą babkę ucieraną jest bardzo prosty. Jakby nie było to babka ucierana jedynie z tą różnicą, że zrobiłam nadzienie z
sera.

Babka pomarańczowa z sernikowym nadzieniemSkładniki:Na foremkę z kominkiem o pojemności 1 , 8 lNadzienie
serowe250
serka ricotta50 g
masła90 g
cukru1 duże
jajko1 łyżeczka
mąki1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuCiasto ucierane400 g
mąki250 g
cukru3
jajkaszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
masła miękkiego200 ml soku z
pomarańczy lub
mandarynek3
pomarańcze odfiletowane i pokrojone w kostkę1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu
Pomarańczowy lukier200 ml
cukru pudru2 łyżki soku z
pomarańczyskórka z
pomarańczyWykonanie:Zacznij od masy serowej. Utrzyj
masło z
cukrem, a w trakcie dodawaj
jajko,
ricotta i
waniliowy ekstrakt. Na końcu wmieszaj łyżką
mąkę.Ważne aby wszystkie składniki na ciasto ucierane były w temperaturze pokojowej.
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym
jajku w trakcie ucierania.Dodaj na przemian
mąkę i sok z
cytrusów i mieszaj łyżką delikatnie. Na końcu dodaj kawałki
pomarańczy.Wyłóż połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej
tartą bułką. Teraz rozprowadź masę
serową. Na wierzch wyłóż resztę masy ucieranej. Wygładź ciasto i wstaw do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Piecz ciasto przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.Wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj
pomarańczowy lukier ucierając
cukier puder z
sokiem i skórką. Pomaluj ciasto lukrem, poczekaj z krojeniem, aż
lukier zastygnie.Polecane przepisyPyszna babka cytrynowa z lemon
curdBabka ucierana z
makiem i
rodzynkamiWielkanocna babka dyniowaBabka ucierana z
zurawina,
czekolada i
orzechami