ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania27 ciastek 10 minutCzas gotowania12 minutPorcje Czas przygotowania27 ciastek 10 minutCzas gotowania12 minut
Maślane ciastka z czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania27 ciastek 10 minutCzas gotowania12 minutPorcje Czas przygotowania27 ciastek 10 minutCzas gotowania12 minutSkładniki300 g mąki300 g cukru250 g miękkiego masła(niesolonego)1 łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczenia2 szt. jajek1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 g groszków czekoladowych(lub posiekanej czekolady)1 szklanka posiekanych orzechów(opcjonalnie)1/2 szklanki rodzynek(opcjonalnie)Porcje: ciastekSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzać do 190 stopni.Wymieszać wszystkie sypkie składniki (poza czekoladą i bakaliami). Dodać masło, wodę, jajka oraz ekstrakt waniliowy i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy (będzie się lepić). Dodać czekoladę oraz bakalie. Wymieszać.Zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiające spore odstępy. Piec 10 - 12 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Recipe NotesCiastka po upieczeniu są bardzo miękkie, nawet lekko płynne. Po wystudzeniu twardnieją i stają się kruche.Share this Recipe