Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania27
ciastek 10 minutCzas gotowania12 minutPorcje Czas przygotowania27
ciastek 10 minutCzas gotowania12 minut

Maślane
ciastka z
czekoladąPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania27
ciastek 10 minutCzas gotowania12 minutPorcje Czas przygotowania27
ciastek 10 minutCzas gotowania12 minutSkładniki300 g
mąki300 g
cukru250 g miękkiego
masła(niesolonego)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szt.
jajek1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego200 g
groszków czekoladowych(lub posiekanej
czekolady)1 szklanka posiekanych
orzechów(opcjonalnie)1/2 szklanki
rodzynek(opcjonalnie)Porcje:
ciastekSposób przygotowaniaPiekarnik rozgrzać do 190 stopni.Wymieszać wszystkie sypkie składniki (poza
czekoladą i
bakaliami). Dodać
masło,
wodę,
jajka oraz ekstrakt
waniliowy i wyrabiać do uzyskania jednolitej masy (będzie się lepić). Dodać
czekoladę oraz
bakalie. Wymieszać.Zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiające spore odstępy. Piec 10 - 12 minut. Po upieczeniu ostudzić.

Recipe Notes
Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, nawet lekko płynne. Po wystudzeniu twardnieją i stają się kruche.Share this Recipe