ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami

Czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Ten czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami, a właściwie wg oryginalnej nazwy kwadraty czekoladowo gruszkowe to kolejny po tym cieście, mój wypiek z gruszkami. I znowu muszę powiedzieć, że gruszki są bardzo dobre w cieście, szczególnie w czekoladowym. I choć to ciasto jest dość suche, bardziej murzynkowate, to obecność gruszek dodaje mu wilgotności. Idealne na co dzień do popołudniowej herbatki.
175 g masła, w temp. pokojowej
175 g drobnego cukru
3 jajka, roztrzepane
125 g mąki self-raising(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)
75 g mąki pełnoziarnistej self-raising(dałam zwykłą self-raising)
25 g kakao
starta skórka i 2 łyżki soku z 1 pomarańczy
4 małe gruszki konferencyjne, obrane, przepołowione, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
przesiany cukier puder do dekoracji
odrobina startej czekolady
odrobina startej skórki z pomarańczy
Masło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę, i mieszamy aż do uzyskania gładkości. Mieszamy z kakao, skórką pomarańczową i sokiem. Wykładamy do foremki(18 x 28 cm) wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch ciasta.
Gruszki przepoławiamy i kroimy na plastry, zachowując je w ich oryginalnym kształcie. Wkładamy te plastrowane gruszki w ciasto, po 4 gruszki w dwóch rzędach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-35 minut.
Wyjmujemy ciasto z papierem z foremki, kroimy na 8 kawałków. Posypujemy cukrem pudrem. Można również ozdobić startą czekoladą i startą skórką z pomarańczy.
Przepis pochodzi z książki Sary Lewis " 200 cakes and bakes "
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/10/czekoladowo-pomaranczowy-placek-z.html