ßßß
175 g masła, w temp. pokojowej175 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane125 g mąki self-raising(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)75 g mąki pełnoziarnistej self-raising(dałam zwykłą self-raising)25 g kakaostarta skórka i 2 łyżki soku z 1 pomarańczy4 małe gruszki konferencyjne, obrane, przepołowione, z usuniętymi gniazdami nasiennymiprzesiany cukier puder do dekoracjiodrobina startej czekoladyodrobina startej skórki z pomarańczyMasło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę, i mieszamy aż do uzyskania gładkości. Mieszamy z kakao, skórką pomarańczową i sokiem. Wykładamy do foremki(18 x 28 cm) wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch ciasta.Gruszki przepoławiamy i kroimy na plastry, zachowując je w ich oryginalnym kształcie. Wkładamy te plastrowane gruszki w ciasto, po 4 gruszki w dwóch rzędach.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-35 minut.Wyjmujemy ciasto z papierem z foremki, kroimy na 8 kawałków. Posypujemy cukrem pudrem. Można również ozdobić startą czekoladą i startą skórką z pomarańczy.Przepis pochodzi z książki Sary Lewis " 200 cakes and bakes "