ßßß
Składniki: na 20 puris350 ml pszennej mąki50 ml mąki z pełnego przemiałuszczypta soli1 łyżeczka sody oczyszczonejwoda, tyle aby uzyskać elastyczne ciasto, podobne do ciasta na makaron½ l oleju do smażeniaNadzienie200 ml czerwonej soczewicy2 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru2 czerwone chilipo łyżeczce nasion kolendry, kminu rzymskiego i brązowej gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu1 łyżeczka kurkumygarść posiekanej kolendrysól do smaku2 łyżki oliwy
Z podanych składników zagnieć lekkie elastyczne ciasto i pod przykryciem pozostaw na pół godziny.Soczewicę namocz w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, odcedź i zmiksuj. Obierz czosnek i imbir, oczyść chili z pestek i włókien i bardzo drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż imbir z czosnkiem i chili. Dodaj przyprawy i smaż przez chwilę. Następnie dodaj zmieloną soczewicę i posiekaną kolendrę. Dopraw nadzienie solą i ewentualnie pieprzem.Uformuj rulon z ciasta i podziel na 20 kawałków. Na każdy kawałek połóż po łyżce nadzienia, uformuj kulę i rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Wrzuć po jednym placku na głęboki, rozgrzany tłuszcz. Smaż puris po obu stronach.Polecane przepisyChana masala – ciecierzyca po hindusku z raitąKurczak marynowany w tandoori z grilaKuchnia hinduska- kurczak tikka masalaKlopsiki z baraniny w pomidorowym sosie z bananamiDyniowe placuszki na ostro