ßßß
Dziś na obiad byl łosos w orientalnym wydaniu. Moja rodzinka bardzo lubi dania z lososia, szczegolnie te na ostro . Wiec nie pozostalo mi nic innego jak sprobowac przyrzadzic lososia tikka masala . Orientalnie i ostro!
Moj mozdzierz znowu poszedl w ruch. Tym razem do orientalnej mieszanki tikka masala wybralam kolendre, kmin rzymski i kozieradke. Marynata wyszla dosyc gesta, jak rub ( marynata o ziarnistej konsystencji) ale wlasnie taka ma byc. Natarlam nia lososia i nie ukrywam, zostawilam rybe na noc w lodowce. Na ogol marynuje ryby i mieso przez noc. Cala marynata powedrowala rowniez z lososiem do piekarnika. Losos smakowal niesamowicie!
A oto przepisSkladniki:4 porcje500 g łososia, odfiletowany1½ łyżeczki soli1 łyżka imbiru, świeżo startego2 czerwone chili2 ząbki czosnku, przecisniete1 pęczek kolendryszczypta pieprzu kajenskiego ( my lubimy na ostro, wiec bylo ½ łyżeczki)2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka nasion kozieradki2 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżka soku z cytryny3 łyżki oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smakuWykonanie:Nasiona przypraw podpraz na patelni, a nastepnie utrzyj w mozdzierzu lub zmiksuj w mlynku.Posiekaj drobno oczyszczona z nasion chili oraz kolendre. Przecisnij czosnek przez praske. Obierz i utrzyj 3 cm imbiru. Wymieszaj wszystkie skladniki do marynaty.Podziel lososia na 4-5 porcji i wymieszaj z marynata. Marynuj lososia najmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc.Piecz lososia w piekarniku na 220ºC (termoobieg) przez 20 minut lub smaz na patelni okolo 5 minut po kazdej stronie w zaleznosci od grubosci porcji.
Moje dzieci lubia tak upieczonego lososia z szafranowym ryzem. Ja natomiast skusilam sie dzisiaj na pozywna i zdrowa salatke. Ale o salatce w jutrzejszym wpisie.Polecane przepisyProsty przepis na kurczak tikka masalaDyniowe placuszki na ostroI znowu orientalne zapachy w mojej kuchni