Wykonanie
Filety z kurczaka są uniwersalne, można z nich wyczarować wiele smakowitych dań. Dziś bardzo prosto, bardzo szybko, a clou całego dania to
przyprawy między innymi: garam-
masala z
cebulą, które tworzą niezwykle pyszny aromatyczny sos. Polecam, bo pracy niewiele, a efekt znakomity.Skladniki na 4 porcje:4 duże
piersi z kurczaka4 duże
cebulesól1,5 łyżeczki posiekanego
imbiru1,5 łyżeczki
mieszanki przypraw garam-
masala1,5 łyżeczki świeżo wyciśniętego
czosnku1 łyżeczka
chili w proszku - dla amatorów pikantnych smaków1 łyżeczka mielonej
kolendry4 ziarenka
pieprzu3 łyżki
przecieru pomidorowego300 ml
wody2 łyżki
soku z cytrynyolejszczypiorekWykonanie:
cebulę obrać i posiekać w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym
oleju, a do zrumienionej
cebuli dodać garam-
masalę,
imbir,
czosnek,
chilli,
kolendrę i
pieprz. Całość dokładnie wymieszać, dodać przecier i cały czas mieszając, smażyć na małym ogniu 5 minut
piersi z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i przekroić na pojedyńcze kawałki. Położyć na patelnię i obtoczyć dokładnie w przyprawach. Następnie wlać
wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 25 minut, aż sos zgęstniejepotrawę skropić
sokiem z cytryny, wymieszać, posypać
szczypiorkiem i podawać np. z
ryżemŻYCZĘ SMACZNEGO !