Wykonanie
Cudze chwalicie, a swego nie znacie…Muszę przyznać, że odkrywam polską kuchnię cały czas i aż mi wstyd się przyznać, że żurek ugotowałam dopiero drugi raz w życiu. Wspaniała zupa czy biały barszcz jak tu i ówdzie żurek jest nazywany. Na ostatnim spotkaniu szwedzkich blogerów kulinarnych nawiązałam znajomość z Ylwą, Szwedką, która przepada za polską kuchnią, a nawet włada łamaną polszczyzną. Możecie sobie wyobrazić jakie było moje zdziwienie, kiedy Ylwa zaczęła sypać jak z rękawa polskimi potrawami, że była w Polsce na warsztatach przyrządzania pierogów, że odwiedza Polskę kilka
razy do roku…Oj nasłuchałam się i nagadałam, a
między innymi weszliśmy na temat
żurka…Nic tylko zaraz na drugi dzień kupiłam
boczek,
majeranek i przystąpiłam do gotowania
żuru. Tym razem użyłam mojego żytniego zakwasu na żur. Użyłam domowego
mięsnego wywaru. Niestety nie miałam polskiej białej ale za to kilka
kabanosów, które jakimś cudem ocalały w lodówce. Mimo wszystko żurek wyszedł wspaniały.
Jadłam go przez cały dzień, a następnym razem jak go ugotuję to zaproszę Ylwę!

Składniki: na 8 – 10 porcji150 g żytniego zakwasu, tutaj przepis2 l
mięsnego bulionu300 g
wędzonego boczku1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżeczki suszonego
majeranki4 ziarna
angielskiego ziela2 małe
liście laurowe2 łyżeczki
chrzanusól i
czarny pieprz do smaku100 ml kwaśnej
śmietanyDodatkowo:
kiełbasa w plasterkach, u mnie
kabanosyjajka ugotowane na twardo

Pokrój
boczek w kostkę i usmaż na patelni. Na wytopionym z
boczku tłuszczu zeszklij
cebulę wraz z rozgniecionym
majerankiem i
pieprzem. Do gotowego gorącego
mięsnego wywaru dodaj
boczek, zeszkloną
cebulę,
angielskie ziele,
liście laurowe i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gotuj zupę przez 30 minut. Zupa nabierze fajnego,
mięsnego aromatu. Zmiksuj zupę, a następnie dodaj zakwas najpierw połowę, jeśli lubisz żurek mniej kwaśny. Ja wlałam cały. Następnie dodaj
chrzan. Dopraw zupę
solą i
pieprzem i zagotuj. Jeśli żurek jest za gęsty dolej wrzątku. Na koniec zaciągnij zupę
śmietaną. Gorący żurek podaj z plasterkami
kiełbasy i polówkami
jajka ugotowanego na twardo.Polecane przepisyKrem z grillowanych
pomidorówJesienna zupa z
brukselki i
białej kapustyZupa krem z fenkułu i
seleraZupa szparagowa z
parmezanowym chipsemZupa krem z
kalafiora z
kokosową śmietanką