ßßß
Składniki: na 8 – 10 porcji150 g żytniego zakwasu, tutaj przepis2 l mięsnego bulionu300 g wędzonego boczku1 cebula3 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego majeranki4 ziarna angielskiego ziela2 małe liście laurowe2 łyżeczki chrzanusól i czarny pieprz do smaku100 ml kwaśnej śmietanyDodatkowo:kiełbasa w plasterkach, u mnie kabanosyjajka ugotowane na twardo
Pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni. Na wytopionym z boczku tłuszczu zeszklij cebulę wraz z rozgniecionym majerankiem i pieprzem. Do gotowego gorącego mięsnego wywaru dodaj boczek, zeszkloną cebulę, angielskie ziele, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj zupę przez 30 minut. Zupa nabierze fajnego, mięsnego aromatu. Zmiksuj zupę, a następnie dodaj zakwas najpierw połowę, jeśli lubisz żurek mniej kwaśny. Ja wlałam cały. Następnie dodaj chrzan. Dopraw zupę solą i pieprzem i zagotuj. Jeśli żurek jest za gęsty dolej wrzątku. Na koniec zaciągnij zupę śmietaną. Gorący żurek podaj z plasterkami kiełbasy i polówkami jajka ugotowanego na twardo.Polecane przepisyKrem z grillowanych pomidorówJesienna zupa z brukselki i białej kapustyZupa krem z fenkułu i seleraZupa szparagowa z parmezanowym chipsemZupa krem z kalafiora z kokosową śmietanką