ßßß Cookit - przepis na ŻUREK

ŻUREK

nazwa

Wykonanie

To moja ulubiona pozycja na wielkanocnym stole.
Żurek przygotowany z domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis
Składniki:
500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz TUTAJ
1,5 l bulionu warzywnego
500 g kiełbasy
300 g wędzonego boczku
2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan znajdziesz TUTAJ
3 łyżki śmietany 30 %
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka majeranku
4 ziarenka pieprzy
2 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
ugotowane na twardo jajka do podania.
Przygotowanie:
Zacznij od podgrzania bulionu warzywnego.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli.
Dodaj do bulionu kiełbasę oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut.
Wlej stopniowo do zupy zakwas, sprawdź, czy nie jest zbyt kwaśny.
Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek, dwie łyżeczki chrzanu, pieprz i sól.
Gotuj zupę na małym ogniu jeszcze 15 minut.
Zdejmij z palnika zahartuj śmietanę i dodaj do garnka.
Smacznego!
Źródło:http://kukingo.blogspot.com/2016/03/zurek-wielkanocny.html