To moja ulubiona pozycja na wielkanocnym stole.Żurek przygotowany z domowego zakwasu smakuję wspaniale, do tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepisSkładniki:500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz TUTAJ1,5 l bulionu warzywnego500 g kiełbasy300 g wędzonego boczku2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan znajdziesz TUTAJ3 łyżki śmietany 30 %2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka majeranku4 ziarenka pieprzy2 ziarenka ziela angielskiego2 listki laurowesólugotowane na twardo jajka do podania.Przygotowanie:Zacznij od podgrzania bulionu warzywnego.Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli.Dodaj do bulionukiełbasę oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut.Wlej stopniowo do zupy zakwas, sprawdź, czy nie jest zbyt kwaśny.Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek, dwie łyżeczki chrzanu, pieprz i sól.Gotuj zupę na małym ogniu jeszcze 15 minut.Zdejmij z palnika zahartuj śmietanę i dodaj do garnka.Smacznego!