ßßß
Składniki:5-6 ziemniaków (można więcej)żur ok 200ml (można kupić w sklepie lub przygotoważ samemu)kiełbasa1 liść laurowy2 ziela angielskieząbek czosnkusól, pieprzprzesmażona cebula (opcjonalnie)zasmażka ze słoniny i cebuli (tzw. skwarki ;P )Przygotowanie:)Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zalej ok 1,5-2l wody. Posól, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojony w plasterki czosnek.Opcjonalnie dodaj przesmażoną cebulę. Zagotuj.Gdy ziemniaki już zmiękną dodaj żur i dopraw do smaku pieprzem i solą jeśli jeszcze musisz.Możesz również wyjąć liść laurowy i ziele angielskie jeżeli nie lubisz ich pływających w zupie.Kiełbasę można pokroić w plasterki lub na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Zagotować, kiełbasa musi się zagrzać.Podawać okraszone skwarkami lub z łyżką śmietany albo z tym i z tym ;)Smacznego ;)