Wykonanie
Zalewajka czyli tradycyjna zupa wiejska zawierające ugotowane
ziemniaki zalane
żurem z zakwasu
chlebowego wywodząca się z okolic Łodzi.Zupa dość kaloryczna, ale za to jaka pyszna;)Od jakiegoś czasu ta zupa zagościła ponownie w moim domu, choć uważam, że latem można sobie odpuścić, ale zimą to super początek dnia.. Ciepła zupka;)Chyba jak z każdą zupą przepisów jest wiele. Przedstawię wam przepis taki jak u mnie w domu, czyli z kawałkami
kiełbasy i skwarkami.Czasami dodaje się do niej
grzyby lub
boczek.Polecam odwiedzić tą stronę, aby dowiedzieć się więcej o zalewajce z moich okolic :)
Składniki:5-6
ziemniaków (można więcej)żur ok 200ml (można kupić w sklepie lub przygotoważ samemu)
kiełbasa1
liść laurowy2
ziela angielskieząbek
czosnkusól,
pieprzprzesmażona
cebula (opcjonalnie)zasmażka ze
słoniny i
cebuli (tzw. skwarki ;P )Przygotowanie:)
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, zalej ok 1,5-2l
wody.
Posól, dodaj
liść laurowy i
ziele angielskie oraz pokrojony w plasterki
czosnek.Opcjonalnie dodaj przesmażoną
cebulę. Zagotuj.Gdy
ziemniaki już zmiękną dodaj żur i dopraw do smaku
pieprzem i
solą jeśli jeszcze musisz.Możesz również wyjąć
liść laurowy i
ziele angielskie jeżeli nie lubisz ich pływających w zupie.
Kiełbasę można pokroić w plasterki lub na mniejsze kawałki i dodać do zupy. Zagotować,
kiełbasa musi się zagrzać.Podawać okraszone skwarkami lub z łyżką
śmietany albo z tym i z tym ;)Smacznego ;)