Wykonanie
Witam serdecznie! Dzisiaj w menu grecka zapiekanka gigantes plaki . Jest to zapiekanka z
białej fasoli z dodatkiem
pomidorów,
boczku i
ziół, podana oczywiście z greckim
owczym serem typu
feta czy halloumi . Wspaniała zapiekanka na kolację czy szybki obiad zwłaszcza, że można je przygotować wcześniej, a
potem tylko zapiec.

Oryginalna zapiekanka gigantes plaki nie zawiera
boczku, więc dla chętnych wegetarianów wystarczy tylko zrezygnować z
boczku. Zapiekankę można przyrządzić z pokrojonymi
pomidorami z puszki, ale ja uważam, że smak świeżych, koktajlowych
pomidorów nadaje tej potrawie fajny charakter.

Składniki: na 2 porcje300 g białej, dużej
fasoli, waga ugotowanej
fasoli1 łyżka
oliwy1 mała
marchewkakawałek
selera2 ząbki
czosnku100 g bacon250 g
pomidorów koktajlowych½ łyżeczki
oreganoszczypta
cynamonuczarny pieprz do smaku100 g
sera halloumi, opcjonalnie
fetaposiekana
natka pietruszkisól do smakuWykonanie:Dużą
białą fasolę typu jaś namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na patelni. Dodaj pokrojony
czosnek,
oregano,
cynamon,
marchewkę i
seler pokrojone w kostkę. Smaż aż warzywa będą miękkie po czym dodaj
fasolę i wymieszaj. Dopraw
solą i
pieprzem.Wyłóż całość do żaroodpornej formy. Ułóż przekrojone na pół
pomidory i włóż zapiekankę do piekarnika na 15 minut. Wyjętą z lodówki zapiekankę przypiecz 10 minut dłużej. Temperatura piekarnika 175ºC.

Polecane przepisyZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarDzisiaj budzetowkaZapiekanka z
wolowiny ala Shepherd`s pieZapiekanka z halloumi i
oberżynyWłoska zapiekanka z
bakłażana