ßßß
Oryginalna zapiekanka gigantes plaki nie zawiera boczku, więc dla chętnych wegetarianów wystarczy tylko zrezygnować z boczku. Zapiekankę można przyrządzić z pokrojonymi pomidorami z puszki, ale ja uważam, że smak świeżych, koktajlowych pomidorów nadaje tej potrawie fajny charakter.
Składniki: na 2 porcje300 g białej, dużej fasoli, waga ugotowanej fasoli1 łyżka oliwy1 mała marchewkakawałek selera2 ząbki czosnku100 g bacon250 g pomidorów koktajlowych½ łyżeczki oreganoszczypta cynamonuczarny pieprz do smaku100 g sera halloumi, opcjonalnie fetaposiekana natka pietruszkisól do smakuWykonanie:Dużą białą fasolę typu jaś namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.Boczek pokrój w kostkę i zesmaż na patelni. Dodaj pokrojony czosnek, oregano, cynamon, marchewkę i seler pokrojone w kostkę. Smaż aż warzywa będą miękkie po czym dodaj fasolę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.Wyłóż całość do żaroodpornej formy. Ułóż przekrojone na pół pomidory i włóż zapiekankę do piekarnika na 15 minut. Wyjętą z lodówki zapiekankę przypiecz 10 minut dłużej. Temperatura piekarnika 175ºC.
Polecane przepisyZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarDzisiaj budzetowkaZapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pieZapiekanka z halloumi i oberżynyWłoska zapiekanka z bakłażana