Wykonanie
Ahoy wszystkim!Wracam, pewnie z przerwami, ale jednak. Tak trochę mnie wybiło z rytmu z różnych względów, postaram się mimo to bywać kulinarnie, bo stęskniło mi się bardzoooo...Jako, że termin
zero zbliża się nieubłaganie, muszę wybić sobie z głowy długodystansowe kucharzenie, wobec tego skupię się w najbliższym czasie na propozycjach, które wymagają zaledwie kilkunastu minut przygotowania, są pyszne do tego, czyli w zasadzie bez zmian, bo przecież jak dotąd proponowałam Wam właśnie tego rodzaju dania, no ale teraz bezwzględnie nie
mogę sobie stać tak przy garach w nieskończoność....Przepis znalazłam w jakiś tam zapiskach, które starannie kolekcjonuję, wszyscy doskonale go znamy,bo cóż to za nowość, wielu z nas pewnie zajada się właśnie klasycznym penne "all arrabbiata".Danie idealne w tej chwili dla mnie, dla wegetarian.Polecam gorąco!Przygotowanie: 15 minutKoszt: 14 złSkładniki:
makaron pełnoziarnisty penne Lubellapuszka
pomidorów rozdrobnionych1
ostra papryczkaser feta lub
parmezan(ja użyłam
fety)4-5 łyżek płaskich
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnkupieprz czarnybazylia suszona
sól niskosodowa2 łyżki sosu Tao Tao słodko-pikantnegoNa rozgrzaną
oliwę wrzucam pokrojony w plasterki
czosnek, lekko podsmażam, po chwili dodaję
pomidory, mieszam całość. Następnie dodaję pokrojoną na drobno papryczkę - bez ziaren, nie chcemy umrzeć z wrażenia;pSos gotuję sobie na małym ogniu, ma sobie lekko pyrkocić, trochę się zredukować. Na koniec doprawiam do smaku
pieprzem,
solą oraz dodaję
bazylię i sos, mieszam i już...sos gotowy.
Makaron gotuję na al dente w osolonej wodzie z łyżką
oliwy.Na talerzu układam wedle życzenia, posypuję
serem.