Wykonanie
Czas spędzony w Siedlisko był wspaniały pełen wrażeń nowych smaków.Sezon na warzywa w pełni żal byłoby nie wykorzystać dobrodziejstw lata. A
pomidorki o tej
porze są wyjątkowe, pachnące słodkie i mega pyszne. A że w Siedlisku poznawaliśmy smaki lata w menu pojawiły się
owoce i warzywa. Crumble z
pomidorkami jest bardzo proste,szybkie,pachnące latem. Myślę ze możemy je podać jako przystawkę,idealne na kolację.
składniki1 kg
pomidorków koktajlowych1 opakowanie
sera feta5-6 ząbków
czosnkuświeży
tymianek i
bazyliaoliwa z oliwek100 g
sera tartego
parmezanWykonanieNa patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią pokrojony w cieniutkie plasterki
czosnek. Dodać
pomidorki i przez minutę podpiekać ( nie dłużej by zapobiec popękaniu
pomidorków.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni,
Pomidorki z
oliwą i
czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Fetę pokruszyć i rozsypać
między pomidorki, dodać
zioła . Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie.Z czerstwej
bułki lub
chleba wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać
oliwę,wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać.Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym
parmezanem i ułożyć na pomidorkach.Wstawić do piekarnika i zapiekać od 20-25 minut,do momentu aż chlebowa kruszonka nabierze złotego koloru