Wykonanie
Gdy muszę szybko zrobić obiad, to pierwszą rzeczą o której myślę, jest pesto. Zawsze mam w domu jakieś
orzechy,
oliwę i trochę
zieleniny. A zrobienie całego obiadu trwa tyle, ile ugotowanie
makaronu… Lubię kombinować z dodatkami, moje pesto za każdym razem smakuje trochę inaczej. Tym razem było Pesto z
suszonymi pomidorami .Składniki:500g
makaronu (u mnie kokardki)Ząbek
czosnku50g
orzeszków piniowychPęczek
bazylii½ pęczka
natki pietruszki100g
suszonych pomidorów w
oliwie50g
fety2-3 łyżki
oliwy (najlepiej użyć tej z
pomidorów)
Parmezan lub inny twardy
ser (u mnie litewski dziugas)Wykonanie:
Makaron gotujemy na półtwardo, a w tym czasie obrany
czosnek siekamy i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy umyte, lekko porwane listki
bazylii i
pietruszki, orzeszki, pokrojone w kostkę
pomidory i
fetę. Miksujemy i dolewamy
oliwę. Powstałą pastę mieszamy z ugotowanym, odcedzonym
makaronem. Posypujemy świeżo
startym serem.