ßßß
Składniki:Marynowane udka z kurczaka5 udek z kurczaka1 łyżka oleju100 ml jogurtu1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smakuPilaf z soczewicą400 ml ryżu basmati250 ml brązowej i zielonej soczewicy3 duże cebule3 ząbki czosnku3 łyżki oleju1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego¼ łyżeczki ostrej chili w proszkusól do smaku1 łyżka miodugarść posiekanej kolendrykawałek cynamonuWykonanie:Upraż nasiona kolendry i kminu na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Połowę przypraw dodaj do marynaty i wymieszaj. Dodaj udka kurczaka i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub jeśli masz czas przez noc w lodówce. Zamarynowane udka kurczaka upiecz, ugrilluj lub usmaż na patelni.Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Pokrój jedną cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.Usmaż na oleju z dodatkiem kolendry, kminu i chili. Na końcu dodaj ugotowaną soczewicę. Smaż jeszcze przez chwilę.Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wodzie z cynamonem. Kiedy ryż będzie już miękki odcedź wodę. Wymieszać ryż z soczewicą, delikatnie widelcem, aby ryż się nie połamał. Wlej łyżkę oleju na dno garnka i przesyp ryż wymieszany z soczewicą. Dokończ gotowanie ryżu na wolnym ogniu. Kiedy ryż będzie już mocno parował po uniesieniu pokrywki to znaczy, że jest już gotowy.Resztę cebuli pokrojonej w piórka zkarmelizuj w niewielkiej ilości oleju z dodatkiem miodem. Wyłóż pilaf na półmisku i udekoruj karmelizowaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.Podawać kurczaka z pikantnym linspilaf.
Jedząc pilaf z soczewicą z powodzeniem można się obyć bez mięsa.
Polecane przepisyUdka z kurczaka w pomarańczachPieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chiliJesienny gulasz z kurczaka z nutą szafranuFried rice z kurczakiemKurczak w boczku z grilla