ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka z pilaf

Udka z kurczaka z pilaf

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kolejny obiad, który nam niesamowicie smakował, a mianowicie pieczone udka z kurczaka z pilaf . Pilaf to jedno z moich ulubionych dań z ryżem, które właściwie funkcjonuje jako samodzielne danie. Dzisiaj ugotowałam pilaf z brązową i zieloną soczewicą, więc taki pilaf na pewno zaspokoi głód szanującego się wegetarianina.
No ale jak Wiecie moi mięsożerni nie mogą się obyć bez mięcha stąd dzisiaj pieczone udka z kurczaka. Udka z kurczaka zamarynowałam w jogurcie z przyprawami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jogurtowej marynaty to bardzo polecam. To typowe dla kuchni hinduskiej marynowanie mięsa nauczyła mnie moja pakistańska przyjaciółka. Szczególnie piersi z kurczaka zamarynowane w ten sposób są bardzo mieciutkie i soczyste po upieczeniu czy ugrillowaniu.
Składniki:
Marynowane udka z kurczaka
5 udek z kurczaka
1 łyżka oleju
100 ml jogurtu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 ½ łyżeczki soli, lub wedle smaku
Pilaf z soczewicą
400 ml ryżu basmati
250 ml brązowej i zielonej soczewicy
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
¼ łyżeczki ostrej chili w proszku
sól do smaku
1 łyżka miodu
garść posiekanej kolendry
kawałek cynamonu
Wykonanie:
Upraż nasiona kolendry i kminu na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Połowę przypraw dodaj do marynaty i wymieszaj. Dodaj udka kurczaka i wymieszaj z marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub jeśli masz czas przez noc w lodówce. Zamarynowane udka kurczaka upiecz, ugrilluj lub usmaż na patelni.
Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Pokrój jedną cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.Usmaż na oleju z dodatkiem kolendry, kminu i chili. Na końcu dodaj ugotowaną soczewicę. Smaż jeszcze przez chwilę.
Ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wodzie z cynamonem. Kiedy ryż będzie już miękki odcedź wodę. Wymieszać ryż z soczewicą, delikatnie widelcem, aby ryż się nie połamał. Wlej łyżkę oleju na dno garnka i przesyp ryż wymieszany z soczewicą. Dokończ gotowanie ryżu na wolnym ogniu. Kiedy ryż będzie już mocno parował po uniesieniu pokrywki to znaczy, że jest już gotowy.
Resztę cebuli pokrojonej w piórka zkarmelizuj w niewielkiej ilości oleju z dodatkiem miodem. Wyłóż pilaf na półmisku i udekoruj karmelizowaną cebulą oraz posiekaną kolendrą.
Podawać kurczaka z pikantnym linspilaf.
Jedząc pilaf z soczewicą z powodzeniem można się obyć bez mięsa.
Polecane przepisy
Udka z kurczaka w pomarańczach
Pieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chili
Jesienny gulasz z kurczaka z nutą szafranu
Fried rice z kurczakiem
Kurczak w boczku z grilla
Źródło:http://codojedzenia.pl/orientalne-udka-z-kurczaka-z-pilaf