Wykonanie
Dzisiaj kolejny obiad, który nam niesamowicie smakował, a mianowicie pieczone
udka z kurczaka z pilaf . Pilaf to jedno z moich ulubionych dań z
ryżem, które właściwie funkcjonuje jako samodzielne danie. Dzisiaj ugotowałam pilaf z brązową i
zieloną soczewicą, więc taki pilaf na pewno zaspokoi głód szanującego się wegetarianina.No ale jak Wiecie moi mięsożerni nie mogą się obyć bez mięcha stąd dzisiaj pieczone
udka z kurczaka.
Udka z kurczaka zamarynowałam w
jogurcie z
przyprawami. Jeśli jeszcze nie próbowaliście jogurtowej marynaty to bardzo polecam. To typowe dla kuchni hinduskiej marynowanie
mięsa nauczyła mnie moja pakistańska przyjaciółka. Szczególnie
piersi z kurczaka zamarynowane w ten sposób są bardzo mieciutkie i soczyste po upieczeniu czy ugrillowaniu.

Składniki:Marynowane
udka z kurczaka5
udek z kurczaka1 łyżka
oleju100 ml
jogurtu1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 ½ łyżeczki
soli, lub wedle smakuPilaf z
soczewicą400 ml
ryżu basmati250 ml brązowej i
zielonej soczewicy3 duże
cebule3 ząbki
czosnku3 łyżki
oleju1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego¼ łyżeczki ostrej
chili w proszku
sól do smaku1 łyżka
miodugarść posiekanej
kolendrykawałek
cynamonuWykonanie:Upraż nasiona
kolendry i
kminu na suchej patelni, a następnie zgnieć w moździerzu. Połowę przypraw dodaj do marynaty i wymieszaj. Dodaj
udka kurczaka i wymieszaj z marynatą. Marynuj
mięso przez godzinę lub jeśli masz czas przez noc w lodówce. Zamarynowane
udka kurczaka upiecz, ugrilluj lub usmaż na patelni.Ugotuj
soczewicę w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedź. Pokrój jedną
cebulę w kostkę, a
czosnek przeciśnij przez praskę.Usmaż na
oleju z dodatkiem
kolendry,
kminu i
chili. Na końcu dodaj ugotowaną
soczewicę. Smaż jeszcze przez chwilę.Ugotuj
ryż w dużej ilości osolonej wodzie z
cynamonem. Kiedy
ryż będzie już miękki odcedź
wodę. Wymieszać
ryż z
soczewicą, delikatnie widelcem, aby
ryż się nie połamał. Wlej łyżkę
oleju na dno garnka i przesyp
ryż wymieszany z
soczewicą. Dokończ gotowanie
ryżu na wolnym ogniu. Kiedy
ryż będzie już mocno parował po uniesieniu pokrywki to znaczy, że jest już gotowy.Resztę
cebuli pokrojonej w piórka zkarmelizuj w niewielkiej ilości
oleju z dodatkiem
miodem. Wyłóż pilaf na półmisku i udekoruj karmelizowaną
cebulą oraz posiekaną
kolendrą.Podawać
kurczaka z pikantnym linspilaf.

Jedząc pilaf z
soczewicą z powodzeniem można się obyć bez
mięsa.

Polecane przepisy
Udka z kurczaka w pomarańczachPieczone
udka z kurczaka z
oregano,
czosnkiem i
płatkami chiliJesienny gulasz z
kurczaka z nutą
szafranuFried rice z
kurczakiemKurczak w
boczku z grilla