ßßß
Składniki75 dag udźca wołowego2 marchwie1 duża cebula1 łyżka olejusólpieprzdodatki (u mnie młode ziemniaki i mizeria)Czas przygotowania: 10 min plus 90 min duszeniePrzepis na: Bitki wołoweUwielbiam proste obiady, gdzie wystarczy odpowiednio przyłożyć mięsu i samo się dalej robi. Tak jest z bitkami. Kiedyś proponowałam wieprzowe, dzisiaj zapraszam na wołowe.W zasadzie wielej do pisania dzisiaj nie, ale gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości, to informuję, że mięso należy umyć, pokroić na plastry, rozbić – jeśli nie chcecie, żeby pryskało z niego na lewo i na prawo, przed wzięciem tłuczka w dłoń, przykryjcie mięso folią spożywczą. Następnie mięso solę, oprószam pieprzem i biorę się za warzywa. Marchew obieram i kroję na słupki, cebulę natomiast na kostkę.Na patelnię wlewam łyżkę oleju i nieco wody, po czym układam mięso i warzywa. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy mięsa. Przykrywam patelnię i duszę na średnim ogniu przez około 1,5 godziny.W tym czasie przygotowuję sobie dodatki. Dzisiaj były buraczki i mizeria, czyli skrajnie różne smaki. Pozostaje już tylko serwować mięciutkie mięsko. Smacznego!
Podobne przepisy
Gołąbki ciotki JadźkiRozgrzewająco – chili con carne
Ryż z warzywami i kurczakiem
PilawGulasz wieprzowy