Wykonanie
No to czas na obiad :)Wpadłam na pomysł rosyjskich blinów, ale niestety brak
mąki gryczanej ostudził mój zapał i zmusił szare komórki do wypróbowania czegoś innego... Więc stwierdziłam, że chcę bliny, ale ziemniaczane :D Nie wiem czy taka nazwa jest poprawna, ale nie są to placki ziemniaczane... ale chyba też nie do końca bliny...Potrzebujemy:4 duże
ziemniaki1
cebulę2
jajka3-4 łyżki
oleju ryżowegoSól,
pieprzZiemniaki trzemy na małych oczkach, tak samo
cebulkę. Całość odciskamy i odlewamy
wodę. Solimy,
pieprzymy i dodajemy rozbełtane dwa
jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej ryżowy i po jednej łyżce nakładamy "ciasto". Smażymy z obu stron na rumiano. Najlepiej podawać bliny ze
śmietaną :) Ale równie dobrze smakują z
łososiem lub
sosem pieczarkowym.