ßßß
Składniki:ok 100 g makaronu (u mnie muszelki)pół szklanki fasoli czarne oczko- moczonej w wodzie przez kilka godzin- moja moczyła się ok 4 godzin i ugotowanej100 g dobrej jakościowo kiełbasy pokrojonej w niewielką kostkę1 cebula2 ząbki czosnkuszklanka passaty pomidorowejłyżka pasty ajwar- lub innej pasty paprykowej- można pominąćstarty parmezansólpieprzchili- świeża papryczka, suszona lub płatki chili - wg gustuolej do smażenia (u mnie ryżowy)Składniki:Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Pokrojoną kiełbasę podsmaż i odłóż ją. Podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodaj pokrojony drobno czosnek i wymieszaj. Całość zalej passatą świeżą papryczkę i dodaj ajwar jeśli używasz. Na koniec dorzuć fasolę. Przypraw solą i pieprzem. Gotuj kilka minut. Przypraw płatkami chili jeśli lubisz ostre jedzenie. Ugotowany makaron przełóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem.Smacznego!