Wykonanie
            Jambalaya, chimichanga... przyznaję, uwielbiam przygotowywać dania o dziwnie brzmiących nazwach. O wynalazku o nazwie jambalaya, usłyszałam w jednym z amerykańskich seriali. Oczywiście zaczęłam szperać w necie, i znalazłam mnóstwo kombinacji.. A cóż to takiego, ta jambalaya? To kreolskie danie, na bazie 
ryżu, 
cebuli, 
czosnku, 
papryki i 
pomidorów. To oczywiście tylko dopiero początek, bo danie występuje w bardzo wielu wersjach. Kwestie wyboru 
mięsa też zależą, od osoby która przygotowuje to danie. Ja robiłam je już z 
rybą, i 
krewetkami, ale 
kurczak także 
daje radę. Nie tylko brzmi fajnie ale i naprawdę dobrze smakuje.

Składniki:ok 100 g 
ryżu1 
papryka czerwona- pokrojona w kostkę1 
cebula- pokrojona w półplasterkipuszka 
pomidorówkiełbasa fuet- pokrojony w kawałki2 
piersi z kurczaka- pokrojone w kostkę2 ząbki 
czosnku- drobno pokrojonebulion/rosół
sólpieprzpłatki chilipapryka wędzona
olej do smażenia (u mnie 
ryżowy)Wykonywanie:Na 
oleju usmaż 
piersi z kurczaka. Odstaw. Na patelnię wlej znowu odrobinę 
oleju wrzuć 
cebulę i podsmaż aż będzie miękka. Dodaj 
pieprz, 
czosnek, 
fuet, 
sól, 
chili i 
paprykę wędzona. Podsmaż minutę. Także odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę 
oleju i wrzuć 
ryż (nieugotowany) wymieszaj z 
oliwą i podsmaż pół minuty ciągle mieszając. Zalej 
bulionem, dodaj puszkę 
pomidorów, przykryj i gotuj ok 15 minut, 
ryż będzie wchłaniał płyn. Po 15 minutach dodaj 
kurczaka, 
paprykę i 
fuet z 
przyprawami. Wymieszaj dokładnie. Gotuj ok 10 min. aż 
ryż stanie się miękki- ale nie będzie rozgotowany- dolej 
bulion jeśli to potrzebne. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.