Wykonanie
Jambalaya, chimichanga... przyznaję, uwielbiam przygotowywać dania o dziwnie brzmiących nazwach. O wynalazku o nazwie jambalaya, usłyszałam w jednym z amerykańskich seriali. Oczywiście zaczęłam szperać w necie, i znalazłam mnóstwo kombinacji.. A cóż to takiego, ta jambalaya? To kreolskie danie, na bazie
ryżu,
cebuli,
czosnku,
papryki i
pomidorów. To oczywiście tylko dopiero początek, bo danie występuje w bardzo wielu wersjach. Kwestie wyboru
mięsa też zależą, od osoby która przygotowuje to danie. Ja robiłam je już z
rybą, i
krewetkami, ale
kurczak także
daje radę. Nie tylko brzmi fajnie ale i naprawdę dobrze smakuje.
Składniki:ok 100 g
ryżu1
papryka czerwona- pokrojona w kostkę1
cebula- pokrojona w półplasterkipuszka
pomidorówkiełbasa fuet- pokrojony w kawałki2
piersi z kurczaka- pokrojone w kostkę2 ząbki
czosnku- drobno pokrojonebulion/rosół
sólpieprzpłatki chilipapryka wędzona
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonywanie:Na
oleju usmaż
piersi z kurczaka. Odstaw. Na patelnię wlej znowu odrobinę
oleju wrzuć
cebulę i podsmaż aż będzie miękka. Dodaj
pieprz,
czosnek,
fuet,
sól,
chili i
paprykę wędzona. Podsmaż minutę. Także odstaw. Na patelni rozgrzej łyżkę
oleju i wrzuć
ryż (nieugotowany) wymieszaj z
oliwą i podsmaż pół minuty ciągle mieszając. Zalej
bulionem, dodaj puszkę
pomidorów, przykryj i gotuj ok 15 minut,
ryż będzie wchłaniał płyn. Po 15 minutach dodaj
kurczaka,
paprykę i
fuet z
przyprawami. Wymieszaj dokładnie. Gotuj ok 10 min. aż
ryż stanie się miękki- ale nie będzie rozgotowany- dolej
bulion jeśli to potrzebne. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.