Wykonanie
Bardzo proste danie na obiad lub kolację -
makaron z
mięsno pomidorowym sosem i podsmażonymi
oliwkami . Dzięki
oliwkom sos ma dość specyficzny smak. Jeśli lubicie lekką, włoską kuchnie, to na pewno danie Wam posmakuje. Do potrawy można użyć dowolny
makaron.
Mięso u mnie z chudej
wołowiny, ale równie dobre będzie wieprzowe. Szybko i smacznie.
250 g chudego
mięsa mielonego (u mnie wołowe - loan beef)1
cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka
płatków chilli3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 puszka
pomidorówok 20 czarnych
oliwek, przekrojonych na pół
sól i
pieprz do smakuposiekana
bazyliaser parmezan lub
grana padano w płatkach (lub starty)
olej do smażenia
Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy
cebulę przez kilka minut, dodajemy
oliwki i dalej smażymy. Dodajemy
mięso i smażymy do momentu, aż zmieni kolor po czym pod koniec smażenia dodajemy
płatki chilli i
czosnek. Dodajemy
pomidory z puszki doprawiamy
solą i
pieprzem ( w przypadku gdy sos będzie za kwaśny można dodać odrobinę
cukru), przykrywamy i gotujemy przez ok pół godziny lub do momentu, aż
mięso będzie miękkie. Podajemy posypane posiekaną
bazylią i
serem.