ßßß
(2 porcje)- 200 g kaszy bulgur- 300 g pomidorków koktajlowych- ok. 10-15 oliwek kalamata- 1/2 szklanki passaty pomidorowej- 1 cebula- 1 ząbek czosnku- 1 "doniczka" bazylii- pieprz, sól- olejBulgur gotuję do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 min)W czasie, gdy bulgur się gotuje, pomidorki układam na blaszce do pieczenia. Wkładam do piekarnika na opcję grill na ok. 10 min (pomidorki mają się lekko zarumienić i popękać).Na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję poszatkowany czosnek. Chwilę smażę, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie wlewam passatę. Wszystko mieszam i jeszcze chwilę smażę.Do garnka z ugotowaną bulgur dodaję passatę z cebulą i czosnkiem. Wrzucam poszatkowaną bazylię i drobno pokrojone oliwki. Wszystko dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.Na talerzach układam bulgur, a na niej upieczone pomidorki koktajlowe. Całość ozdabiam listkami świeżej bazylii.Smacznego!