Wykonanie
Pisałam już nie raz.
Krewetki to dla mnie najprostszy i najszybszy pomysł na obiad. I nie ukrywam że chyba jeden z ulubionych.
Dorwałam świeże
krewetki. I niestety to mnie przypadł w udziale proces obierania ich i przygotowywania. Nie cierpię tego ale dziś to M. przyszedł na gotowe. Cóż czasem trzeba się poświęcić. Na szczęście szybko poszło. Bo to nie jest jakieś ciężkie zadanie ale go po prostu nie lubię.
Krewetki nie potrzebują zbyt wiele. Odrobinę przypraw i chwila smażenia. Wybrałam dziś
makaron z sepią. To tak żeby było ciekawiej. Całość dzięki temu wyglądała naprawdę fajnie. Pychota!
Składniki:ok 100 g czarnego
makaronu na osobę (lub wg gustu)250 g
krewetek2-3 ząbki
czosnkusólpieprzpłatki chili1/3 szklanki
wina (najlepiej różowe)
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente. Jeżeli masz
krewetki obrane z pancerzy masz połowę mnie pracy. Jeśli nie pozbaw je głowy, pancerza i jelita (natnij
krewetkę wzdłuż tułowia i usuń czarną nitkę- jelito które ciągnie się wzdłuż całego tułowia. Umyj je i osusz. Rozgrzej
olej wrzuć
czosnek smaż minutę i dodaj
krewetki. Całość zalej
winem. Przypraw je
sola i
pieprzem. Smaż minutę mieszając. Nie smaż
krewetek ich za długo. Na patelnię wrzuć
makaron i wymieszaj. Przełóż na talerze i podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!