Wykonanie
Ostatnio zdałam sobie sprawę z tego, że mam manię kupowania na zapas lub na zasadzie "na pewno coś z tego zrobię w przyszłym tygodniu". I tak "przyszły tydzień" zmienia się w miesiąc lub bliżej nieokreślony termin. Kolejny horror jest na wakacjach. Mam ochotę wykupić cały sklep. Dlatego przyszła
pora na kolejny wakacyjny produkt który kupiłam na Rodos-
orzeszki piniowe. Walcząc ze swoją chorobą chomikowania jedzenia i z istnej mieszanki smaków powstało na prawdę bardzo smaczne i sycące danie. W gruncie rzeczy dość szybkie. Kwestia ugotowania
makaronu i
kalafiora.

Składniki:
1 średni
kalafior150 g
makaronu ( użyłam spaghetti)
4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
płatków chili (lub sproszkowanego
chili)
2 łyżki
orzeszków piniowych z grubsza posiekanych (można dodać np.
orzechy nerkowca)
starty
cheddar do posypania
olej ryżowy (lub inny do smażenia)
sól i
pieprzWykonanie:
Wstaw
wodę (osobno) na
makaron i
kalafior. W
między czasie porozdzielaj
kalafior na mniejsze różyczki.
Makaron ugotuj al dente a
kalafior do momentu aż będzie miękki ale nie rozgotowany.
Czosnek posiekaj w kostkę. Rozgrzej odrobinę
oleju i wrzuć
czosnek uważając żeby się nie przypalił. Dodaj
płatki chili. Podgrzej chwilę. Odcedź
kalafior i wrzuć go na patelnię. Podsmaż chwilę. Dodaj
makaron i wymieszaj. Posyp orzeszkami piniowymi, przypraw i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż na talerze i posyp
cheddarem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!