Wykonanie
Ludzie dzielą się na tych którzy
szpinak uwielbiają i na tych którzy nie mogą go znieść. Fakt jest taki, że źle przygotowany
szpinak jest rzeczywiście okropny. Poza tym konsystencja też pozostawia wiele do życzenia moja koleżanka uważa, że to po prostu doskonała papka dla dzieci. Dlatego jeśli nie lubicie
szpinaku bo jest mdły i niedoprawiony to ten przepis jest idealny żeby w końcu się do niego przekonać. W tej wersji jest lekko ostry a to dzięki dodaniu
czosnku i
chili choć
feta nieco łagodzi tę ostrość.
Orzechy nerkowca "chrupią"
między zębami co rozwiązuje problem papkowatej konsystencji. Trzeba pamiętać tylko o tym, żeby
świeży szpinak dobrze umyć inaczej to piasek będzie chrupał
między zębami i zdecydowanie zepsuje to cały efekt:)Korzystajcie z tego, że na targu jest aktualnie mnóstwo
szpinaku. Po więcej pomysłów zapraszam tu, tu i tu .
Składniki:1 kg
świeżego szpinaku (można także użyć mrożonego)4 ząbki
czosnku100 g pokrojonego w kostkę
sera feta60 g posiekanych
orzechów nerkowca (można dodać
orzechy pinii)
sólpieprzgałka muszkatołowachili w płatkach
olej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:
Świeży szpinak dobrze umyj i obierz (pozbaw łodyg). Na patelnię wlej odrobinę
oleju i smaż
szpinak partiami. Pod wpływem ciepła
traci objętość i dopiero gdy tak się stanie dorzucaj resztę. Przypraw go
solą,
pieprzem i gałką. Dodaj drobno pokrojony
czosnek i wymieszaj. Gotuj aż będzie miękki. Gdy
szpinak będzie już gotowy przełóż go na talerz posyp
orzechami nerkowca i
serem feta. Na koniec posyp platkami
chili.Smacznego!