ßßß Cookit - przepis na Frittata ze szpinakiem

Frittata ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Od kilku dni "chodził" za mną szpinak. Naoglądałam się różnych szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamiętajmy, że szpinak lubi czosnek i dużo pieprzu !
Składniki:
300 g świeżego szpinaku
6 jajek
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, świeżo zmielony pieprz
olej
Wykonanie:
Szpinak moczymy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki łodyżek i porządnie płuczemy. Kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i pokrojony szpinak. Smażymy przez 5-6 minut, aż szpinak zmięknie i będzie al dente.
W misce ubijamy jajka, podajemy przyprawy i wrzucamy szpinak. Szybko mieszamy, żeby jajka się nam od razu nie ścięły. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch frittaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy frittatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły.
Możemy podawać na zimno i na ciepło.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/05/fritata-ze-szpinakiem.html