Wykonanie
Bardzo delikatne, zależnie od ilości
mąki, możemy osiągnąć naprawdę rozpływające się w ustach placuszki! Jednak należy wtedy bardzo uważać żeby nie rozpadły się nam na podczas smażenia.Składniki:1 duża
cukinia1(400g) gęsty
kefir w butelce-taki naprawdę gęsty, np. Robico6-9 łyżek
mąki, im mniej tym delikatniejsze, ale także trudniejsze do usmażenia!1
jajko1 mały ząbek
czosnkułyżeczka
solipieprzolej do smażeniaopcjonalnie
śmietanaPrzygotowanie:1. Umytą
cukinie ucieramy na grubej tarce razem ze skórką.
2. Dodajemy
kefir,
jajko,
czosnek,
sól i
pieprz.
3. Wszystko mieszamy, dodajemy
mąkę i dalej mieszamy aż powstanie gładka gęsta masa.
4. Smażymy (nakładając po około łyżce) na rozgrzanym
oleju na złoty kolorMożemy podawać z dodatkiem
śmietany, tak jak placki ziemniaczane.